1. ožujka 2016. - Eppur si muove! ... Kreće se!

Unatoč suludom 'ratu' Šmrkavca protiv svih i svega što podržava i 'stoji' iza hrvatske Vlade, RH se 'kreće'!
... Zlurade, u naravi luđački BOLESNE, 'nakane' Probisvijeta i njegovih srpskih 'pulena' - osim što ponešto od MOST-Domoljuba najavljenih reformi 'rastegnu' i nakratko 'odgode' - postaju dio 'crvene margine' i kao takove mom Narodu i Narodima koji ljube moju Domovinu i vole miran suživot s nama - sve manje 'interesantne'!
Da u RH nema korumpiranih i anacionalnih 'mainstream' medija (VL, YUtarnji, 24'časa', Slobodna, NL, ... Index, ...) Zoka bi odavno bio pacijent Raba, a RH nacionalno homogena i u zajednici s našim drugim Narodima (možda čak i sa Srbima?) moćna i napredna Država EU!
No, srećom, Vrijeme čini svoje ... GAZI ZLO, uništava lažove, u očaj tjera komunjarske mozgiće!
Divno je pročitati, ili čuti, kako su od izbora gđe Kolinde i posebno nakon formiranja hrvatske Vlade, mnoge zemlje EU i Svijeta opet naši 'sugovornici' i moguće uskoro pravi poslovno-politički partneri!
Zokina i Yusipova (sjećate li se te 'čovječje ribice'?) 'balkanijada' doživjela je potpun poraz:
više nitko u Vladi ne 'hrli' pod noge Tomi Četniku, ... putovi RH vode nas na zapad, k civilizaciji kojoj oduvijek pripadamo!
Učestali kontakti naših, naravno HRVATSKIH, političara s vrhom vlasti naših susjeda, čelnicima EU, Njemačke, Italije, ... Amerike, Kine, ... ukazuju na 'novi trend' vođenja Države, što su u predizbornom Vremenu najavljivali i MOST i Domoljubi!
Eppur si muove ..., što je s obzirom na višegodišnje nazadovanje održavanja kontakata i suradnje sa Svijetom i više od očekivanog!
Naravno, ova je činjenica djelom takva i zato jer Probisvijet i njegov srpski klan unutar SDP-a i kokošinjca taj dio 'rada' Vlade i Predsjednice ne opterećuju svojom politikantskom boleštinom: mržnjom 'slova H'!
Pogledajte ovu sliku i pokušajte pomisliti je li takvo što mogao doživjeti drug Zoka: | Opet 'kod kuće' ... s EU narodima! |
Nije! ... Njegov je domet bila, i još je uvijek, Šumadija!
Lakše se diše jer Tim i Kolinda znaju što im je sveti cilj:
sretna, mirna, uljuđena, kršćanska i bogata Hrvatska!
Probisvijet za to nije mario:
letio je do Krka i Grobnika i ... eventualno do svoje braće u Beograd!
S tako mizernim 'dometom' nije mogao do 'zvijezda'! Domet mu je ... KOROV ..., TRNJE od kog su prije dvije tisuće godina izdajnici Krista učinili - 'krunu'!
I opet smo, Hrvati, na putu 'per aspera ad astra'! (preko trnja k zvijezdama!)
Hvala Ti, Dobri!

'Čudna' slika današnjeg sutona: | 'Plavi' suton i neobičan 'morski odraz' oblaka iznad Učke! |
Salbun!

Ufam se da znate što je salbun, a ako to ne znate saznati ćete:
radi se o pijesku (tal.: sabbia), najčešće morskom, što je logično jer je pojam salbun baština bogatog dalmatinskog narječja!
Slika (salbuna/pijeska), vama s desna, koju mi je poslao M. 'natjerala' me je da se malo našalim, ... i to upravo sa salbunom kog je danas, zbog oseke, bilo 'dovoljno' za 'igru'!
Tijekom šetnje najvećom crikveničkom plažom 'navratio' sam bliže moru, do salbuna koji se nalazi na razini oseke i plime, kako bih na njemu 'našarao' - 'morsku' poruku - koju sam snimio i poslao 'priko bare'!
Iako moja poruka nema izravne veze s jednom starom talijanskom pjesmom, nije daleko od poruke i teksta te skladbe!
Nisam napisao  Ho scritto t' amo sulla sabbia! ...
Ne, nacrtao sam 'dječju sličicu'!
Lijepu, jednostavnu, jasnu i .. pomalo tužnu 'sličicu'!
Učinio sam to u spomen na život, ... na lijep dan i prijateljsku Ljubav koja će zauvijek ostati u meni, moguće i sa mnom 'poći' ..., koju više nikad ne ću vidjeti!
Slušam tu skladbu i ... 'tonem' ...!
Tako je to kada čovjek nije zao, kad živi za druge, ... kada nije 'kalkulant', lopov, pokvarenjak i izdajica!
Tada ostane sam ... i onda jednog dana ostane bez 'vode', ... 'osuši' se bez tople riječi, ... ali bude s Njime u Njemu!
... Odabrao sam taj put, a na Zemlji, u ostatku mog Vremena kog živim, ... 'virtualni život' nemoguće 'pješčane Ljubavi' s čime ću, ufam se tomu, kada Nebo okrene moju stranicu, hrabro i odlučno poći s ovog Svijeta u kom nisam znao na pravi način razmišljati,  pensati!
Dobro je!
Stigla je plima!
Predah! Nikad nije kasno?!

Jučer sam učinio velik posao i tako si za danas osigurao nužan predah!
Trebao sam to! ... Trebao sam jutrošnju 'komotnu' kavu i mir s kojim sam danas pošao do glazbenog studija prijatelja R., kako bih mu predstavio mojih petnaestak instrumentalnih skladbi i usporedio ih s kvaitetom radova učinjenih u njegovom studiju!
Rekao mi je:
'Radovi su ti OK! Možeš ih, čak bez 'masteriranja' poslati! U redu su! Kvaliteta je dobra!'
Trebao sam i 'to'! ... Trebao sam mišljenje čovjeka koji živi od glazbe, ... mišljenje profesionalca, odličnog glazbenika, autora mnogih skladbi i ... izuzetno DOBROG čovjeka!
Osim što se je R. 'očitovao' o svih petnaestak skladbi dao mi je i neke korisne naputke pa sam tako od njega saznao na koji bi način moje radove mogao predstaviti SVIJETU! ...
Želio bih i to pokušati no, sve ovisi o mojoj dosta promjenjivoj 'kondiciji' i mojim moralnim obvezama koje osjećam prema ljudima koji su mi pomogli preživjeti 'udar' pokvarenjaka, ... prema ljudima koji su moji Prijatelji, a neki od njih i moji 'poslovni partneri'!
Oni su mi važniji od mojih glazbenih želja, čak i od mene, što znači kako će 'predstavljanje' moje glazbe na internetu morati sačekati!
Vjerujte mi ... jako mi je žao što su 'nenadani kanali', koji su mi otkrili 'nove horizonte', do mene stigli prilično kasno! ...
Kaže 'narodna': 'Nikad nije kasno', ali to nije tako! ... Kasno je!
Kasno sam spoznao, rekao bih - najljepšu stranu mog života, ... što ne znači da 'nešto' od prijateljskih Ljubavi, mog 'glazbenog uzleta', predivnih prijateljstava i puno svega dobrog ne živim i ne rabim!
'Rabim' ... koliko to mogu!
Dobro je! Umrijet' ću zadovoljan ..., svemu lošem unatoč!
Lijepo je to! ...
I opet volim ... Nju, Vas, glazbu, moje ptice, more, ... i ovo malo mog života!
Nikad nije kasno ...!
Breze, snijeg, šetnja, 'viđeno'!
'Jedino je vaša stolica prazna'!

Danas sam, ta petak je, bio u 'mojim' Brezama!
Na, otprilike, 400 m n/v, 'dočekao' me je snijeg! | Snijeg u Brezama |
... Srećom, nije bio 'uporan' tako da ga je kasnije naglo zatopljenje (u 9 sati: -1°C, u 12 sati: +10°C!) lako otopilo! ...
Ne volim hladnoću!
Nakon povratka iz Breza otišao sam u šetnju crikveničkom šetnicom do 'mog' kafića AQUA-e, tamo popio kavu i usput pogledao VIBER-poruke!
Ne bje ničeg novog! ... Tek, uočio sam kako je Amerikanka pogledala moju slikovnu poruku!
Na dnu sličice koju sam joj poslao prekjučer pisalo je: 'viđeno'!
... Prije povratka kući navratio sam do športske lučice (Podvorska u Crikvenici) kako bih za jedan moj akvarij, u kom držim velikog morskog crva (Eunice gigantea), 'uzeo' malo mora i kako bih ga preko vikenda očistio od nekakvog zelenog (morskog) lišaja te tako obnovio!
Dobro je! 'Aktivan' sam!
Radim, piskaram, pomažem ljudima, zabavljam se igrajući se s dječicom mojih poznanika i Prijatelja, uživam u društvu s invalidima, ... uređujem moje instrumentalne skladbe (učinjeno!) koje ću sutra poslati na adresu glazbenog urednika jednog hrvatskog radija, ... malčice ljenčarim i ... 'čudim' se jednom SMS-u kog mi je, nedavno (oko 20:30 sati), s maturalne zabave svoje kćeri poslala supruga mog prijatelja M!
Napisala je:
'Jedino je vaša stolica prazna'!
Je?! Vjerojatno je tako jer se nisam pojavio na 'maturalki' na koju me je 'mala' I. pozvala!
Morao sam ju odbiti jer više nisam za 'fešte', a k tomu nemam niti odgovarajući 'veštit'!
Sve bi bilo drugačije da je M., Amerikanka, poželjela da se tijekom nedavnog posjeta Splitu pojavim u liku 'gospodina'!
... To njoj nije bilo važno i zato ... nemam 'veštit'!
M., 'kriva' si što večeras nisam u Opatiji, u kristalnoj dvorani hotela Kvarner, ... na 'maturalki' I. riječke gimnazije, nekad 'MOJE' ... gimnazije!
Život je to!
Previše 'iznenađenja' na kraju mog 'lutanja' majčicom Zemljom!
Liturgija sutrašnje nedjelje!

Nekada sam, uoči nedjelja u kojima je u katoličkim crkvama na rasporedu bilo čitanje evanđelja o bahatom sinu i milosrdnom ocu (sutra je ta nedjelja!), znao napisati poneku crticu u kojoj bih tada iznio moje viđenje te lijepe novozavjetne priče, ali danas, nakon što sam se jedva izvukao iz pakla kog su mi namještali zli umovi i siromašne duše, ... kada više nemam nikog svog (ili mog? Šti je točno?) - mogu reći da me fabula te priče više 'ne dira'!
Dobro je to!
Ne znam hoće li se takav moj 'imunitet' 'svidjeti' Bogu, ali znam kako mi je konačni raskid s 'prošlošću' i ljudima iz najgoreg perioda mog života donio mir i život u kom sam, ... opet, našao SEBE i moje Ljubavi!
Život bez straha, dug, miran i lijep san, dobri ljudi oko mene, ... mir u duši i srcu, maštanja i 'virtualne Ljubavi', umjetnost (glazba prije svega!), povijest mog Naroda, ... učiniti nekom čovjeku nešto dobro, lijepo i korisno, ... šetnje, priroda, 'moje' ptičice, ... i, naravno, 'moja' Amerikanka, ... sve je to došlo tek nakon što sam se 'odrekao' sebe, ... 'lika' oca nepostojeće djece!
Nije to bio lak 'posao'! Nikako! ...
Življenje s tim evanđeljem koje (to sam kasno saznao!) nitko oko mene ne živi i ne želi živjeti - ubijalo me je!
Štovani moj Štioče, imajte na umu da je to moje 'iskustvo' i da zbog toga ne može biti nikakav vaš 'razlog' da me u tome slijedite!
To ne činite! ... Trudite se ... biti milosrdan otac i čovjek, ... makar toliko dugo dok na vlastitoj koži ne osjetite 'dah' smrti koju vam je 'namijenio' - netko vaš, vama blizak, ... nekakav 'vaš današnji čovjek'! ...
Dozvolite vašim 'prijateljima' i 'rodbini' da vas 'prisile' na 'uzmak', jer tada vaše odustajanje od njih ne će biti vaš grijeh, ... već moguće samo tuga i bol, a 'njima' - prije ili kasnije, od Neba 'uručen poziv' za pakao!
Izdržite, ... maštajte i trpite, ali svoj život nikom ne dajte!
Život NIJE vaš! Božji smo i zato smo svoj život dužni čuvati, a milosrđe živjeti i darivati ga čovjeku koji nas treba, štuje i uvažava, dok na pragu kuće ništarija koje nas progone i ugroze moramo moći otresti 'prašinu', reći zbogom i ... od njih otići!
Kužite?
Milosrđe vam brani da ugrožavate vlastiti (i svaki drugi!) život!
Jesam li (bio) nemilosrdan? ...
Ne tiče me se što mislite!
'Svoj' sam!
Čekam sud Boga!
Nedjelja u Americi!

Što vam je Amerika? ... 'Prava' zemlja 'čudesa'!
Maloprije (20 sati) sam pogledao Viber poruke i uočio poruku M., napisanu u, 'naših', 13:58 sati, ili u 7:58 prema istočno američkom Vremenu, u kojoj mi je M. napisala:
'Idem na posao. U vlaku sam. Ti uživaj ...'!
Imaš pravo M., uživam slobodu neradne nedjelje i u tvom simpatičnom osvrtu na moj 'crtež na pijesku' za kog si napisala da je ... 'vrlo romantičan'!
Štioče, zanima li vas što predstavlja taj - 'crtež na pijesku'?
Ma, nije to nikakva 'tajna'!
Idući prije nekoliko dana pustom crikveničkom plažom, razmišljao sam o 'nelogičnostima' koje su se 'uvukle' u finiš mog života i tada sam se prisjetio M. i našeg lijepog splitskog susreta, ... što me je nagnalo da se malčice našalim, 'spustim' do dana dječaštva i na pijesku nacrtam ... 'znak Ljubavi' i u njemu, ... ma znate već ... inicijale: 'ona'+'on'!
Svidjela mi se je ta djetinjastost i učinila mi se simpatičnom tako da sam taj moj 'likovni uradak' poslao 'preko bare'!
Priznati ću, nisam očekivao da će mi M. za to dati 'kompliment' i 'peticu' no, danas i to dobih! ... Njeno:
'Crtež na pijesku je vrlo romantičan'!
Ops! ... U problemu sam!
Što je romantika? ...
Nisam siguran da znam kako 'izgleda', je li 'živa', možda virtualna, ili ipak dio mog (novog!) života?
Zar sam 'romantik'?
Prihvatim li što o tome misli M., čini se da jesam ...!
Romantika? ... Ubit' će me!
... Jučer sam obnovio i 'presložio' jedan od akvarija u kom držim morskog crva!
... Na slici možete vidjeti kako izgleda 'nova kuća' Eunice gigantea i njegovu 'šetnju'! Povećajte: | 'Šetnja' Eunice gigantea! |
Mail, 'tajni' mail i 'duša'!

Štioče, siguran sam da imate, makar jedan, svoj mail i da ga dosta često rabite?
Nije li tako? Je!
I ja sam 'tu', ... dobro 'nafudran' mail-ovima, koji imaju veze s mojim SITE-ovima, ili su pak 'tajni', ... jer preko njih komuniciram s meni važnim osobama ili pak s 'nekima' koji ne smiju (sa)znati tko se iza tih mail-ova 'krije'!
Imam i jedan, po mnogo čemu 'poseban' mail, kog rabim u komunikaciji s 'mojom' Amerikankom!
Mapa (Inbox) tog mail-a prelijep je sadržaj lijepih pismena, sličica i mojih 'fantaziranja'!
No, kao i kod svega i taj mi mail ponekad čini 'problem' i to samo onda kada Amerikanki poželim napisati nešto što je trenutak nekog mog časa života, o čemu bih joj tada rado pisao, ali od čega najčešće odustanem!
Ne pitajte me koji je tomu razlog! ... Banalan je, ali meni važan i ufam se kako 'slika mog odgoja'!
Teško mi je pogaziti moju dušu koja mi u takvim situacijama ne da reći (napisati) sve što osjećam i onda s time 'gnjaviti' ženu koja mi je 'otvorila' prolaz k Nebu, ... rastjerala moje oblake, bila žena u kojoj sam (pro)našao nikad doživljenu ženstvenost i čiju osobnost štujem na, teško opisiv, naravno pozitivan, način!
I danas sam, nakon što sam završio upoznavanje nevjeste mog prijatelja M. s osnovnim rabljenjem knjigovodstvenog programa, poželio nešto takovo, ... napisati jedan lijep, osjećajan i iskren mail, ali sam od toga odustao!
Mrzim 'silnike', što je ujedno moja 'kočnica' u odnošenju prema ljudima do kojih mi je stalo!
Znam da zbog toga ponekad nešto (ili nekog!) izgubim no, tada se tješim s veoma jednostavnim zaključkom da ... 'sam takav'!
Da, 'takav sam', ... nakon u ništa i u ništarije ulupanog života jako pažljiv bedak koji štuje svaku tuđu osobnost i posebno osobnost meni dragih ljudi, ... Prijatelja i osobnost divne Amerikanke!
... 'Izlajao' sam se! ...
Stavija san moju dušu prid vas, jer nisam ima srca s time gnjavit moju M.!
Bog nek' mi prosti!
8. ožujak i muška budala!

Divojke, ... 'moje Divojke', nisam vas zaboravio!
Danas je vaš dan, dan Majki i Žena pa vam vaš dan i čestitam!
Sretan vam dan Žena! ...
Jasno, čestitku upućujem SAMO Ženama koje su bile, jesu i biti će žena, ... ufam se dobra i pažljiva Majka, baka, supruga i racionalno Božje biće!
'Onim drugim' 'ženama', ... koje su od svog života, života svoje djece i supruga učinile sprdačinu, živeći egoistički fanatizam, ... 'fantaziju Neba' ili pak ludilo 'pravednosti' i 'ravnopravnosti', ... takvima čestitku ne šaljem!
Njih bih eventualno trebao žaliti no, ne žalim ih!
Čemu? ...
Nego ..., 'vratimo' se 'mojim Divojkama'!
Puno vas je, sve ste mi drage, ali je od svih vas samo jedna 'moja M.', ... zadnja žena mog života i ženstvenost o kojoj nikada nisam čak niti sanjao!
Znadete li zbog čega? Jer nisam znao da takva žena postoji!
Seks, moda, 'nasilna ljepota', gomila šminke, tri broja manja odjeća, ... štikle 'do neba', crne čarape, 'promjenjiva' boja kose, ... glumljena 'ravnopravnost' i 'nadređeni' joj fanatizam, ... dio je moje 'bogate ženske baštine' koju sam u mom životu dokučio i uspio 'arhivirati'! ...
Bijaše tako no, i to se je promijenilo!
Moj nedavni susret s lijepom, pažljivo dotjeranom i gotovo u cijelosti 'prirodnom' (mislim da kužite o čemu kazujem?) te nadasve ženstvenom Ženom, ... Ženom koja je 'cjelovita' i koja ne pati od pokušaja fanatičnog zaglupljivanja ljudi oko sebe, upotpunio je široku lepezu 'raznovrsnih žena' te me uvjerio kako čovjek, muškarac, silno griješi kada 'trči za suknjom', ... kada nestrpljivo 'jurca', ... navaljuje i 'šizi', ... umjesto da strpljivo 'čeka' na svoj 'broj'!
Bijah jedan od 'tih', ... muška budala koji je 'igrao' na trenutak 'ludila', ... dok je oko mene prolazio život prepun ... 'mojih brojeva'!
Nema toga više, nema više niti 'njih', ali niti NJE, ... jedne 'daleke M.', čije sam ruke doživio kao krila Anđela, osmjeh poput jutarnjeg mira meni dragog mora, pogled ... poput pogleda moje pok. Mame, a ... dušu ... kao najveći gubitak mog života, jer ju ne imah!
Možda je sve moglo biti drugačije, ... da nisam bio 'lud' za štiklama, uskom svilenom haljinom, 'čvrstim' tijelom, ... 'neobičnim' seksom! ...
Možda je sve moglo ...?
Nije! Bijah budala!
Divojke, sretan vam vaš dan!
Unatoč ...!

Unatoč činjenici da sam se na kraju mog 'aktivnog dana' susreo s velikim problemom i pravom upravnom katastrofom RH, s formalnim 'carinskim izvidom' koji je upravno nasilje, zadovoljan sam!
Velik dio mojih današnjih 'aktivnosti', zapravo sve što je prethodilo mom odlasku do nesretnih i poniženih obrtnika, bilo je moj način življenja:
... pružanje podrške i pomoći mojim Prijateljima!
Još jutros, nakon kave u AQUA-i, uputio sam se do Rijeke!
Putem sam navratio u 'kostrenske' Plodine kako bih za M. kupio neku 'posebnu' marmeladu i onda sam produžio do Krimeje (dio Rijeke), do nje, ... supruge mog dobrog, prilično bolesnog Prijatelja!
Ponudila mi je ručak, dijetni, nakon čega smo krenuli do veletrgovina koje se nalaze na Kukuljanovu (okolica Rijeke)!
M. je trebala novi usisavač prašine i nešto kućnih potrepština, a ja ... baš ništa, ... osim da joj budem pri ruci!
Odabrala je usisavač od Electrolux-a, kupila nešto hrane, voće i Janu za svog bolesnog supruga, nakon čega smo u 'lokalnom' kafiću sjeli kako bi popili kavu!
Čekali smo da se približi Vrijeme posjete bolesnicima i onda smo krenuli do Riječke bolnice!
... Ne znam što bih dalje o tome pisao, jer sam još uvijek pod dojmom viđenog:
moj dobri Prijatelj izgledao je prilično loše!
Ipak, ... i takav, tjelesno nikakav, obradovao se je mom dolasku! ...
Uočio sam da se baš s ničim ne 'oduševljava', zbog čega sam mu rekao kako bi bilo jako dobro da dosadu bolničke sobe 'ispuni' slušanjem radio programa sa svog MBT-a!
'Nemam slušalice', ... rekao mi je i tada sam posegnuo za mojima!
Pokazao sam mu kako se s njima i s MBT-om rukuje i ..., naravno, poklonio mu ih!
Sat Vremena druženja s Prijateljem brzo je prošao!
Njegova M. i ja krenuli smo do njihove kuće!
Vidno uzrujana i 'slomljena' viđenim M. je putem zaplakala!
Pokušao sam ju utješiti no, nisam u tome uspio! Pustio sam ju da svoju bol i tugu isplače!
Kada smo stigli pred njenu kuću pomogao sam joj iskrcati i u kuću prenijeti novi usisavač za prašinu i dvije vrećice namirnica!
Ispred vrata čekali su je njen zet V. i njene dvije male, prelijepe, unučice, E. i M.!
Malena M. još me 'ne kuži', ali me je E. odmah prepoznala (dugo ju nisam vidio!)!
'Sjećaš me se', upito sam ju, na što mi je E. odgovorila: 'Ti si barba Tomica!'!
... Imao sam kod sebe dva 'kinder'-a koja sam joj dao i onda smo se pozdravili!
Krenuo sam ... na posao: do ljudi koje su 'obišli' upravni nasilnici!
Sada (22 sata) sam kod kuće, malčice 'zbunjen' pitanjem koje me već odavno 'progoni':
Čemu ... postojim(o)? Što sam? ...
Vjerujte mi na ova pitanja nije moguće dati nekakav 'racionalni odgovor', k tomu utemeljen u materijalnom Svijetu!
... Odgovor je 'Gore', ... u Nebu, ... kod Njega, ali i u nama živimo li za DRUGE! Postojim(o) ... DRUGIMA, njihov sam!
Loš dan, nedovršena skladba, a um 'ka matun'!

Jučerašnji posjet mom dobrom Prijatelju, moj 'bolnički doživljaj', prilično me je 'polomio'!
I sada (21 sat) sam loše volje, dok su mi misli toliko 'crne' da je o njima najbolje - šutjeti!
Kažu da je šutnja zlato i to je sigurno tako kada se nađemo u nekakvoj bedastoj diskusiji ili pak kada su protiv nas nekakva 'pravda' i 'pravednik'!
No, vrijedi li baš uvijek zatomljivati osjećaje kada su 'zbrčkani'?
Nisam taj tip čovjeka, što znači kako bih u ovom času i stanju mog uma/duše/srca veoma rado napisao Istinu o tome kako mi je, što osjećam, o čemu (crnom!) mislim, ... što sanjam i čemu se ufam!
Ipak, 'pregrist ću jezik' i ovaj moj loš dan svesti na - šutnju!
... Da nema ovih pisanija i, možda nešto kasnije, malo glazbe bio bih 'ka matun' (cigla!)! Kao kakva bezosjećajna budala!
Srećom, ... i Bogu hvala, 'bogat' sam darovima Neba pa ću za današnje 'punjenje' moje, DESNE, kolumne uporabiti plod mog glazbenog dara i tako vam predstaviti obnovljenu skladbu o 'mojoj srići', kurvinoj 'ćeri, ... instrumentalno gotovo dovršenu, a vokalno ... 'naškrabanu'!
Moje pjevanje koje u toj skladbi možete čuti 'informativnog' je karaktera, što znači kako je učinjeno PROBNO, prema sjećanju i 'ideji' koja je stara najmanje 15-ak godina!
Skladba je tu!
Ne budite 'preoštri'!
Ovo je ipak testno pjevanje! Uživajte:
Razlog je u meni ...

Štioče, želio bih vam o sebi nešto napisati, ali sam, što se tiče mene i pisanja o sebi, nekako bezidejan!
Razlog je u meni, ... u mom srcu, umu i u duši! ...
Taj 'razlog' u meni 'živi' već desetak godina!
Slike strave i užasa koje mi je u zadnjoj dekadi života 'servirao' opaki um, 'široka lepeza', pokvarenjaka povremeno me 'progone' ... i tada sam 'out'!
No, 'na bojte' se!
To me ne će slomiti, ali će me, to je i više nego sigurno - pokopati!
Neka! ...
Volim život, ali sam unatoč tomu spreman na konačnu 'žrtvu' i smrt!
Nekada mi se čini kako je smrt jedino rješenje 'zemaljske enigme' života!?
Zapravo, mislim da baš nitko na Svijetu ne može izreći bilo što 'pametno', k tomu u 'goloj materiji' utemeljeno, o razlogu, smislu i svrsi postojanja bilo kog od nas ... ljudi!
Nebitno je jesmo li se rodili kao 'Einstein' ili umni invalid!
Oboje su, što se razloga, smisla i svrhe našeg postojanja tiče - neuki budale!
Volim život, ali ga, baš kao i vi ... iz časa u čas gubim!
Tako ja mislim, što vama nikako ne može i ne smije biti 'zakon'!
... Živio sam i živim na moj način!
Kako? ... Prema 'indijanskoj' (nekog poglavice!) izrijeci:
'Tijekom cijelog tvog života u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Koji pobjeđuje? Onaj kojeg više hraniš.'
Sviđa vam se ova izrijeka? Odlična je, baš kao i ova:
'Ne krivi nikoga u svom životu jer: dobri ljudi donose ti sreću, loši - iskustvo, najgori ljudi - lekcije, a najbolji - lijepe uspomene.'
(M. ... uspomena si!)
Živite!
Subota!

Već sam puno puta napisao kako ne 'ljubim dane vikenda (osim kada sam dalje od kuće!) i blagdana no, današnja subota bila je moj lijep dan!
Unatoč činjenici da mi je A. dala 'korpu' (obećah joj 'rođendansku' kavu i kolač u Interu), da me je, zbog posla, odbio i 'pekar', da je M. radio u vrtu te da su 'Lončarići' bili u Bauhausu (pripreme za sezonu!) nisam se 'predao'!
Krenuo sam u još jednu samotnu šetnju, ali danas samo do kafića Sax, jer moj kafić, AQUA, subotom ne radi! ... I nisam pogriješio!
Sjeo sam na terasu kafića, naručio 'moju kavu' i malo 'proguglao'!
Naišao je Ž. (saksofonist) kog sam pozvao na piće pa sam tako u njegovu društvu i u ćakuli 'ubio' skoro sat Vremena!
Na povratku sam susreo jednog policajca iz Senja i zamolio ga da pozdravi kolegu I., inspektora koji mi je prije devet godina spasio život!
... Ovih nekoliko sitnica bile su mi dovoljne da malo 'živnem' tako da sam i gnjavažu oko nabave nekih namirnica prihvatio kao odličan 'relax'!
Stigavši kući pozabavio sam se spremanjem ručka, kuhanjem kompota i ..., naravno kasnije (i sada, u 20 sati) pisanijom!
U međuvremenu me je nazvao moj 'udomitelj' I., kako bih mu potvrdio da kroz Split ne protječe rijeka, što mu je očito trebalo kako bi 'ekipi' oko sebe, negdje u Opatiji, 'dokazao' tu dobro znanu i jasnu Istinu!
Toliko! ... 'U zraku' je proljeće, a  tu je i 'filmić' s noćašnjim 'svjetlosnim efektima' koji me ometaju u radu!
Učestali su, istina kratki, nestanci struje! Prijenosnik radi na baterije! | Pustinja! |
| Rascvjetana maca! |
Evanđelje: kamen i zaborav!

Danas sam, u nedjelju, u dan kada su katolici pohodili misu, zaprimio jedan zanimljiv, veoma kratak ... 'komentar'/'homiliju' što se odnosi na današnje Evanđelje (Mt 21,28-32)!
Ovo je to:
'Kada su dovukli onu ženu grješnicu Isusu, Isus će im: 'Tko je bez grijeha neka prvi baci kamen.'! Začuje se 'TUP'!, a Isus kaže: 'Mama, jesam li ti rekao da ostaneš kod kuće'!
Ufam se da ste skužili što je bit ove male 'šale' i da vam je jasno da smo svi mi, ... mi 'drugi', grješnici?!
Štioče, 'bacate li kamenje', ... koje je vaša optužba i kleveta izrečena protiv nekog vama bliskog/poznatog čovjeka, ili pak koje je vaš lopovski i progoniteljski, lažima 'potkrijepljen' akt bezboštva?!
Ako je nešto od toga i bilo ... skrušite se i ostavite se 'kamenja'!
Ubit' će vas i to doslovce: zauvijek!
... Meni se osobno, ništa manje od poruke ovog Evanđelja, sviđa 'drugo' čitanje (Fil 3,8-14), kazivanje Petra o ... 'prošlosti' i to zbog toga jer se najizravnije odnosi na mene i moje 'okretanje leđa' - jebeno mučkoj prošlosti - u kojoj su me 'pravednici' 'kamenovali', od čega sam se jedva obranio, o čemu Petar kazuje:
'... što je za mnom, zaboravljam, za onim što je preda mnom, prežem, k cilju hitim, k nagradi višnjeg poziva Božjeg u Kristu Isusu.!'
Dobro je: zlo je za mnom, ... puže kaldrmom na kojoj nikada više ne će moći gaziti po meni ... Ta, rekoh: puže!
Dobro je i 'kamen' i zaborav odavno su moja konačna prošlost, što za sebe nikada ne će moći reći lopine kojima je tuđa 'široka ruka' njihovo 'pravo', nevolja 'meta' kamenovanja, a 'pravednost' 'Božji naum'!
Takvi su idioti, ... slični Farizejima, iako je između idiota i Farizeja razlika u ponašanju velika:
Farizeji su se na 'primjedbu' Isusa IPAK POVUKLI, dok 'kameni idioti' uporno, puzeći, 'marširaju' kaldrmom svog ZLA ... ka svojoj konačnosti!
Čovjek uistinu zna biti velika budala!
Plavi Madrun!

Ne znam postoji li u nekom od rječnika pojašnjenje za riječ/pojam madrun, ali znam da se je u ne tako davna Vremena, kada bi netko iznenada umro ili je umro od nečeg nepoznatog, moglo čuti kako je 'po njega došao plavi Madrun'!
Zašto 'plavi' to ne znam no, mislim da bi riječ madrun mogla imati veze s nekom bolešću trbušne šupljine ili pak s kostoboljom, sa simptomima tih bolesti koji se u terminalnoj fazi života veoma često pojavljuju?!
Ne znam što je Madrun, ali znam da me sve češće (i sada!) 'obilazi' i da mi je jako blizu, ... da je od mene tek koji 'metar' daleko, zbog čega ću upravo sada napisati kako moj odlazak s 'plavim Madrunom', za sve vas moje drage Štioce i bagru koju nimalo ne volim, MORA biti obveza da mi iskažete vašu - tihu sućut! ...
Želim reći kako vas ne želim 'vidjeti' pored mog odra i groba!
Shvatite to kao moju molbu, ali i zapovijed te moju posljednju želju koju ne bi bilo dobro da ne poštujte!
Želim ... otići s 'plavim Madrunom', s 'nužnim osobljem' (grobari), bez katoličkih i bilo kojih vjerskih ceremonijala ... i u 'organizaciji' mog dobrog Prijatelja koji o ovom što sada pišem sve zna ... te gotovo SAM, ovako kako i živim! Sam!
U ovom času, mog iskrenog kazivanja morate znati da se više u ništa i u nikog ne ufam!
Cilj mi je Nebo, ... moja 'zelena livada mira', moje zadnje ufanje u vječnost!
Naravno, to je moja želja, dok će o toj mojoj želji i budućnosti odlučiti On, ... 'moj' Dobri, ufam se i milosrdni Otac!
Kada? Uskoro!
Madrun mi je odavno pružio ruku! Mislim da ću ju prihvatiti!
Umoran sam od KAOSA u kom živimo! ... a više nema ni Nje!
Daleko je!
Zaželio sam se čuti Odu Neba!:
Sličica male L.!

Danas sam, na povratku iz 'mojih' Breza, u kojima je oko 14 sati zalepršao snijeg, nazvao Kostrenku ... kako bih ju čuo i s njom malo poćakulao!
Pričali smo o 'staračkim problemima', ali i o njenim sinovima, nevjesti i njenoj malenoj unučici L.!
Jednom sam od M. zaprimio sličice male L., a kako ju nikada dosada, 'uživo', nisam vidio, zamolio sam M. da mi pošalje neku noviju sličicu njene lijepe i pametne unučice!
Nažalost, nešto kasnije M. mi je dojavila kako njen MBT nije OK i kako je njen pokušaj dostave sličice male L. ... 'propao'!
... Kasnije sam se - vraćajući se iz Crikvenice, kamo sam bio pošao po 'koncentriranu hranu' (lijekove!) - u mrklom mraku ceste koja vodi do mog sela, prisjetio tog našeg razgovora, što me je odvelo do 'čudnih misli' i 'potoka' koju su se slili niz moje lice!
Ne, nisam bio tužan!
Bio sam LJUT na sebe, na moje samodarivanje, blesavu vjeru u pokvarenjake i na moj 'hod' do Međugorja! ...
Da sam mogao samo naslutiti s kim, ili bolje rečeno s čime (ljudi bez duše su propadljiva STVAR) sam imao posla taj 'đir' nikada ne bih učinio! ...
Danas znam da sam učinio ogromnu grješku! No, ... tako je! ...
Jasno mi je da neki od (noviji sigurno!) Štioca ovakvo moje, 'zakukuljeno', pisanje ne kuže no, bitne detalje koji bi pojasnili ovu pisaniju odavno znaju svi oni koji me osobno poznaju, baš kao i zločinci ... kojima je moj 'put' i susret s Bogom ... na cesti, donio nezasluženu radost!
Pogriješio sam! Obećavam im:
'popravit' ću to kad stignem u Nebo!
... Sve će doći 'na svoje', jer Istini i Vremenu ništa ne može uteći!
Bog nije 'narudžba', 'loto', a bogme niti 'otirač grijeha':
Pravednost je!
Vrijeme je za Ljubav:
Rab-Rijeka!

Danas sam, pomalo nenadano, pola dana proveo u Rijeci!
Otišao sam u Rijeku kako bih bio 'logistika' prijatelju Rabljaninu, koji je s Raba stigao, kako on kaže, 'kacamarinom' (katamaranom!) u nakani da provjeri ponudu namještaja u jednoj, moram priznati da je tako, luksuznoj trgovini talijanskim namještajem!
Našli smo se na riječkom molu, u kafiću koji se nalazi na 'katamaranskom terminalu', odakle smo nakon kave i malo ćakule krenuli do Srdoča, naselja u kom se nalazi trgovina namještajem!
Lijepo uređen prostor (pogledajte!) ispunjen je kvalitetnim, i naravno skupim, klupskim garniturama, 'pratećom' opremom i s nešto malo kuhinja! | Lijep namještaj, lijepa trgovina |
M. je za svoju dnevnu sobu, koja se nalazi u njegovoj kući u Gornjoj (rabskoj) ulici odabrao lijep dvosjed/trosjed i fotelju, kod čega je uštedio 25% novaca, jer je u tijeku prigodni popust trgovine koja upravo proslavlja 10 godina rada u Rijeci!
Nakon posjete salonu namještaja (Natuzzi) vratili smo se u centar grada, prošetali Korzom, bili kavi i kolaču, ja u knjižari Profil (tražio sam knjigu Božji jezik koju sam nekada imao, ali koja je posudbom 'nestala'!) i onda na ručku u Kantuniću, izuzetno dobrom, uglavnom ribljem, restoranu koji se nalazi u neposrednoj blizini riječke tržnice!
Na odlasku iz Rijeke M. i ja skoknuli smo do tržnice kako bi kupili 'šibenske' ('pečene') masline i bili na još jednoj, 'putnoj kavi'!
I ... to je to! Malo i 'slatko' zadovoljstvo druženja s čovjekom, nekad šulkolegom, koji je već dugo Vremena 'moj' rabski domaćin! ...
'Pozdravi, suprugu, malu N. (unučicu), osoblje Bisera, J. i ... molim te daj ovaj moj CD gđi M.', ... bila je moja kratka 'pozdravna' poruka, nakon čega je M. pošao na Rab, a ja 'mojoj' (hvala I.!) kući!
Najava! ... Iznimno, sutra ću poći do Pilane, kako bih u petak bio slobodan: u Crikvenicu će doći moj Barba iz Umaga, jedan od 'zadnjih' Pensi, ... čovjek koji mi je puno pomogao! Pozvao me je na ručak i malo ćakule!
Lijep dan!

Nakon puno dana u kojima su se učestalo izmjenjivali kiša i bura, i tek 'slučajno' dali malo 'daška' Suncu, danas je osvanuo izrazito lijep i vedar dan, ... pun Sunca!
Prijepodne sam 'potrošio' u Pilani, dok sam danas popodne navratio kod mog 'udomitelja' I., koji se je iz Lukova 'spustio' u Novi Vinodolski i kasnije bio u šetnji do 'mog' kafića AQUA-e!
Nisam 'fit' no, ma što da bude i ma kako da sam, uvijek ću nastojati (u)činiti jednu 'skalinu više' ...!
Ne želim 'crkavati'! ...
Već dugo Vremena živim prilično hrabro, jer u naravi, kako mi je to u ponedjeljak rekao i dr. I., gotovo svakodnevno, 'izazivam nevolju'!
Neka! ...
... Moram istaknuti, jer M. to želi znati, kako sam od Kostrenke konačno primio 'set' Viber-sličica njene prelijepe unučice!
Rado bih vam ju pokazao/predstavio no, slike mojih poznanika i bilo koga tko nije 'javna osoba', u ovim zapisima ne objavljujem!
Mislim da ste to već odavno uočili? ...
Učinio sam to SAMO jednom, kada sam u mojim crticama'prenio', s 'face'-a skinutu, sliku kćerke jedne 'moje Divojke'!
Bio je to moj nepromišljeni gaf s kojim sam S. želio pokazati kako je danas veoma teško sakriti 'slikovni identitet' i bilo što o sebi!
Eto ... i danas sam posegnuo za provjerom datuma rođenja Amerikanke, 'dobio' točan odgovor, što sam učinio kako bih joj, budem li tada OK (?), mogao čestitati rođendan!
Ne postoje tajne koje mogu 'pobjeći' Vremenu i Istini!
Upravo zbog te Istine u ovim mojim zapisima ne skrivam gotovo ništa! Čemu?
Uostalom, uočio sam kako je posjet ovim zapisima učestaliji kada o sebi pišem nešto 'škakljivo', što znači kako i vas, štovanog Štioca, zanima jesam li dobro, loše, ... ili pak 'zaljubljen', dok vas gotovo uopće ne zanimaju moji 'duhovni zapisi' ili 'filozofski traktati'!
Nisam OK no, ipak sam dobro, što mogu zahvaliti mojoj 'odlučnoj' psihi, dok o Ljubavi nemam što za reći! ... Za mene je taj dio MENE završio 18. veljače 2016. godine!
Pogodite zbog čega?
STRAH, 'gonič' budala!

Danas sam se u Crikvenici našao s mojim dragim Barbom i njegovom L.!
L. i Barba su u Crikvenicu stigli poslom, ali i kako bi se našli sa mnom i malčice popričali o 'nama' (našem rodu Pensa!).
Dočekali su me (kada su stigli bio sam u 'poreznoj'!) na osunčanoj terasi kavane hotela International odakle smo, nakon kave i malo priče, otišli na ručak!
Poveo sam ih do restorana Amor, ... lijepo uređenog lokala, čiju je kuhinju barba V. kasnije pohvalio!
Iako smo i on i ja 'nacionalisti', danas politiku RH nismo ni 'pipnuli'!
(Očito je kako nam je 'pun kufer' tog sranja!)
Pričali smo o našoj Domaji, Dalmaciji, Škoju, Splitu, ... bijelom kabriolet mercedesu njegove kćerke iz Vremena kraja 60-ih, ... o Umagu, Italiji (L. je rođenjem iz okolice Trsta!), o firmi I.R.E.T. (kuži tko treba!), njegovom djedu, mom pradjedu, Josipu (sutra mu je imendan!) - prvoj drveničkoj (otok Drvenik Veli!) tamburici, zbog čega je bio poznat i kao Tambo, o Trogiru, njegovom unuku i praunucima, o kćerki, ... tamnovanju u kazamatu YU-progonitelja, ... i ... tek nešto malo, o meni!
(Ponudio mi je financijsku potporu za slučaj da mi zatreba novac za ... operaciju!)
Kako gotovo nikad ne pričamo o 'njima', tek sam danas saznao da su mu lopovi moje imovine 'vratili' dug, što je dobro, ali je daleko od pameti, poštenja i Boga, jer su mu dug vratili otimači MOJE imovine - lopovčine!
Mogu li zaključiti kako je, meni ukradenim (novcem, jer kuća je novac!) mom Barbi vraćen dug?
Mogu, jer to je tako, što je NOVO prokletstvo koje je 'leglo' u duše i tijelo lopova!
Mislim da nimalo ne ću pogriješiti, ako zaključim kako je Barba, i to nakon dosta čekanja, svoj novac dobio samo zato jer lažovi, otimači moje imovine i PROGONITELJI žive STRAH koji ih (pomalo?) 'lomi'!?
I polomit' će ih!
Ludara koju su mi pokušali namjestiti izvjesna je budućnost nekog (više njih?) od tih fanatika, koji svoj dug 'vraćaju' otetim novcem! (bezbožno, jadno i ludo!)
STRAH je jebena Istina, 'grobna jama' životu, put do bolesti i do 'depresije' iza čega obično uslijedi - ludilo!
Radi li se o strahu od SEBE, zbog SEBE (bolest psihe/uma?) i 'pokretaču' uništene 'savjesti' lopova to ne znam! Znam da su najebali:
STRAH je suprotan vjeri i Bogu! ... A, ... Uskrs će!
Sutra: Cvijetnica!

Nisam 'praktični katolik', čak niti katolik! Kršćanin sam no, kako se katoličanstvo 'preklapa' s kršćanstvom, jasno je da 'pratim' katolički, vjerski, kalendar! Tako je i zato ću se ovim mojim zapisom 'pridružiti' sutrašnjem slavlju, velikog, blagdanu katolika/kršćana, Cvjetnice!
Mislim da većina vas Štioca, bilo bi dobro da ste to SVI vi, zna kako se u nedjelju, kada se slavi Cvijetnica, prisjećamo ulaska/dolaska Isusa u Jeruzalem, kada ga je 'svjetina' dočekala i pozdravila klicanjem (Hosana!) te obasipala CVIJEĆEM!?
Ma koliko da su Izraelci Isusu tada bili 'bliski' nisu shvaćali 'poruku' njegove 'pratnje' u kojoj je bila sama sirotinja, kao ni 'simboliku' magarca na kom je Isus ujahao u Jeruzalem!
I u ta su Vremena ljudi bili opčinjeni ZEMALJSKOM vlašću i moći, a kako su za Isusa znali (ili ipak SAMO vjerovali?) da je sin Božji, očekivali su da će im Njegov dolazak u Jeruzalem 'osigurati' vojno-upravno-političku vlast!
I oni su, ... poput beskrajno puno prijašnjih i sadašnjih 'vladara' i egoističnih ljudi pogriješili!
Kralj Nebeski nije došao 'ratovati'! Došao je osloboditi sve ljude!
Rat s Rimljanima, s Herodom i Pilatom, za Njega bi bio zločin i izdaja Boga, dok ga nikakva 'vojna pobjeda' ili slava nije mogla 'opčiniti'!
Znao je što će mu 'vladari' učiniti i da će ga 'njegovi' (Juda i pobješnjela svjetina!) izdati i odvesti do SVETOG križa, ali od toga nije bježao!
Nije sa ček niti branio!
Došao je zbog NAS, ... zbog vas, mene, ... 'njih'! Došao je očistiti našu 'biblijsku prošlost' i svojom nam žrtvom na križu pokazati što smo na Zemlji, ali i gdje je naše SUTRA!
Kužite' ... Ufam se da je tako pa ću vas upravo zbog toga 'cimnuti', ... i to s jednim 'neobičnim' pitanjem:
znadete li koliko ste 'ratova' vodili, sjećate li se da ste se možda ponijeli kao izdajnik, ... da ste nekome (čak 'svome'!) 'klicali', darivali mu cvijeće i onda ga (umalo) pogubili i pokušali pribiti na križ?
Sjećate li se ... svog plača pod križem (figurativno! Može i u mraku sobe, na livadi, pored mora, ...) kada ste došli potražiti oprost ..., dok ste žrtvu vašeg zlog čina zaboravili? ...
Sjećate li se ... cvijeća koje te pobacali i ostavili ga da se OSUŠI, UVENE i ISTRUNE?
Ne bacajte cvijeće! ... Pružite svoju ruku, ... nešto od sebe, nešto osobno, ... ako treba i život ... poput Krista, ... Za bližnjeg, svoju djecu, Narod, Domovinu i ... Isusa!
Zalijevajte ... taj prelijepi cvijet žrtve! Ne cmizdrite!
Činite dobro! Budite, Božji čovjek!
Slovenac i 'moj' Veliki petak!

Samo zahvaljujući napisanom u 'lijevoj kolumni' čitate tekst u ovoj, mojoj, 'desnoj kolumni'!
Nisam fit! Loše sam, zbog čega današnje pisanje doživljavam kao izuzetan teret!
Naravno, u pitanju je moja 'kondicija', već dugo Vremena izuzetno loša (pokvarenjaci, ... 'izdržite', još malo ... i bit' će 'slavlja'!), gotovo 'porazna'!
Pričao sam danas o tome s mojim dobrim Prijateljem, Slovencem, koji me je pričom o skorom susretu i 'nutkajući' mi optimizam pokušao 'podignuti' no, to više nije moguće:
'odustao' sam od bilo kakvog oblika 'liječenja' i svakog pokušaja da nešto 'promijenim', za što imam dobre razloge!
Da ... i želim ... otići 'u komadu', bez 'panike' i bilo čije 'pomoći'!
Liječnike više ne želim i ne trebam!
Njihovo je znanje sićušno, dok su im 'metode', veoma često - neinventivne!
Razlog je to što sam dobrom čovjeku, dr. S., uručio 'korpu'!
Ufam se u 'brzinu', koju medicinskim zahvatima i 'liječenjem', 'medicinskim improvizacijama', ne želim 'usporavati'!
Znam da neke od vas Štioca ovakav moj, KONAČNI, stav rastužuje i moguće tjera da moj 'defetizam' osudite no, moj USUD je MOJE 'vlasništvo', ... dok je moja želja da se što prije pridružim Mami, Tati i Karmeli, ... MOJE PRAVO!
Da, želim to!
Želim otići od svega što je bilo pokvarenost, laž, otimačina, progon, silovanje uma i tijela, ... što su 'oni'!
Uostalom, nismo li u Velikom tjednu, ... u danima u kojima nam liturgija kršćana/katolika kazuje baš sve o 'pravdi' i 'pravednosti', o žrtvi i Isitni?
Jesmo! ... Da mi je moći ... umrijeti na Veliki petak?!
Tko zna? Možda se i to desi!
'Knjige' (za 2015-u) moje Pilane su dovršene!
Slobodan sam! Čekam! Dođi ...!
Kiša! ... M., šapnut' ću Ti: zavolio sam Te!

U stanju u kakvom se nalazim kiša mi dođe kao 'melem' za moj um!
Ne znam jeste li uočili kako sam prošlih godina, u ovo isto Vrijeme, gotovo svakodnevno 'tamanio' šparoge i da je danas i to pasè, ... moja konačna prošlost!
Malo-pomalo, a od prošlog ljeta sve brže, puno toga što je bilo važan dio mog načina življenja - nestaje!
Od gotovo stotinjak 'mojih' mjesta za kupnje, i to samo između Novog Vinodolskog i Jablanca (Stinice), prošlog sam ljeta 'rabio' samo njih 5-6, ... dok od desetak odličnih 'pošta' punih šparoga više ne obilazim niti jednu, ...!?
Može li manje? ... Može!
I jučer sam, 'pritisnut' ružnom Istinom o mojoj 'kondiciji', dok sam pisao jučerašnji zapis, ... 'preskočio' sebe i moju 'zaljubljenu' osobnost:
'odšutio' sam 'američki' Viber-poziv!
Naravno, 'oglasila' se je M., ... jedina žena do koje mi je stalo, ... ali koju nisam imao srca 'uvlačiti' u sam kraj mog života!
Istina, MBT sam bio prihvatio i dugo gledao u poruku:
'propušten poziv' ... no, nisam se 'dao'!
Moj um, srce, a mogu reći i duša i sada 'plaču', što će tako biti dok živim!
M., ne trebam Tvoj oprost, ... čak niti razumijevanje!
Samo želim da znaš da mi nije bilo nimalo lako 'buljiti' u MBT koji me je 'zvao'!
... Da, 'šutio' sam! Morao sam tako učiniti!
Danas su moje riječi teške, misli u Nebu, dok Ti o mom 'hodu po Zemlji' ne mogu reći ništa lijepo ... Muka je moja dok hodim, kad od Boga želim čuti: gotovo je!
Ne brini! ...
Ako si zbog mene i moje 'šutnje' tužna ... ne tuguj!
Vrijeme me je pregazilo, um odavno prevario, srce uputilo na 'krivi put' (daleko od Škoja!), a duša ..., ona mi ne da da Ti nanesem bol! ...
'Šapnut' ću ti:
zavolio sam Te, ... na moj, nazovi to tako, 'virtualni', način!
... Ne ću Te više zvati, slati Ti mail-poruke i SMS-ove!
Čekat' ću te! Tamo ... 'Gore'!
Happy Palm Sunday!

Moram priznati kako sam sebe doživljavam kao pravog 'dalmatinskog uncuta' (budalu!)!
I sada, dok ovo pišem (23 sata!), gledam u ekran mog MBT-a na kom je, u Viber-mapi, prikaz poruke od 20. ožujka (15:44 sati) u kojoj piše:
Happy Palm Sunday!
Naravno, poruka je Njena!
Tog istog dana, ali kasnije, u 'naših' 21 sat, oglasio se je Viber, na što nisam reagirao (opisano jučer!) ...
Nakon moje 'dvostruke šutnje', jučer je stigla još jedna Njena poruka, koju sam uočio tek danas predvečer, uz kavu u 'mom' kafiću AQUA-i!
Ovo je njen 'sadržaj': ?!
Sve je i više nego jasno! Ponio sam se kao uncut, budala, iako za to imam makar kakvo-takvo 'opravdanje':
ta, 'rasturen' sam, u lošem stanju i baš zbog toga odlučan ostati 'čvrsto' na mom, jebeno-usamljeničkom 'putu'!
Znam da nisam 'frajer' i da na ovaj način moguće vrijeđam iskrenu, ženstvenu i meni dragu ženu, ali ...!
Na kraju sam, čime i sada pokušavam 'opravdati' moju jebenu 'šutnju'!
Ne ide mi to! Savjest me rastura! Ipak, 'nadzirem' ju, ... moju savjest, ali i moju Dušu!
Nije to ništa 'teško', nije čak niti dobro, ali je i kao takovo iskaz mog štovanja žene čiji život ne želim 'opterećivati' mojim lošim usudom! ...
Nitko, osim mene, ne može biti dio mog LOŠEG SADA! ... To je moj konačni stav!
Odustao sam od bilo kakve 'želje' za daljnjim mrcvarenjem SEBE:
više ne uzimam lijekove (osim jednog koji sprječava stvaranje ugruška. Statistika moždanih udara kazuje kako SAMO 20% moždanih udara završava smrću, dok 80% 'udarenih' postaju invalidi!), 'otkopčao' sam i 'mehaničku potporu' tako da je sada baš sve i moj, ufam se brzi, kraj, u rukama Boga! ...
M. oprosti! Zadnja si na ovom Svijetu koju bih zbog sebe uvlačio u tugu! Uživaj! Zavolio sam Te!
!?

Ova dva 'znaka', upitnik (?) i uskličnik (!) učinili su me izuzetno nesretnim i nezadovoljnim!
Muka mi je znati kako sam od drage žene, 'moje' Amerikanke, njenih poziva i poruke na što sam se 'oglušio'... morao 'pobjeći'!
Tužan sam i nezadovoljan životom u Vremenu u kom očekujem konačnu Milost!
I sada se u meni 'bore' ... pošteno, kulturno i čovjeku odano biće i osobnost odlučna ustrajati u samačkom 'očekivanju' Milosti!
Gledano isključivo iz rakursa svjetovnog sve što sam sada rekao čini se kao 'priča' budale, čak luđaka no, to je 'problem' 'onih' koji još nisu dokraja upoznali duhovni rakurs vlastitog bića, ... 'dimenziju' bez granica, život u duhu i ufanje u Nebu!
Prošao sam tu 'fazu' zemaljskog života, što me je 'natjeralo' da se 'oglušim' na pozive i poruke 'moje' Amerikanke!
Kada bi se radilo o nekoj drugoj ženi tada bi to bilo lako staviti u kontekst materijalno-umnog življenja, ali kako se radi o mom odnosu prema ženi koji je moguće shvatiti samo kroz 'duhovnu blizinu' i povezanost, jasno je da se radi o mojoj VELIKOJ žrtvi koju je M., vjerojatno, skužila na krivi način, ... kao uvrjedu!?
Ufam se kako bi 'Ona' ovo možda mogla pročitati, što bi joj tada 'sjelo' kao sam dar Neba no, to je tek moje ufanje i želja, a nikako SIGURNA 'činjenica'!
I? ... Upravo sam zbog toga, jer M. ne mogu napisati ili reći o čemu se radi, nesretan i nezadovoljan!
Tako je! ...
Ima li netko od vas, koji ćete 'ovo' pročitati, bilo kakvu mogućnost s M. 'doći' u 'komunikacijsku vezu', zamolio bih ga da joj dojavi link do jučerašnjeg i današnjeg zapisa!
Pronađite ju! ...
Živi u Larchmont-u, s mog je Škoja, ima lijepo i sveto ime, divan pogled, predivna je ženstvenost i ... 'moja' je - Divojka sa Škoja!
'Amerikanka' je još od 1996. godine!
Pozdravite ju!
'Sukob' s liječnicima!
Moj život njihova 'etika'?!

(Sa)čekao sam da prođe 'nekoliko' 'akademskih četvrti', kako bih mirne savjesti mogao početi pisati o tome kako to izgleda kada čovjek, kom je dosadila 'potpomognuta briga o zdravlju', odluči SVOJ ŽIVOT, budućnost i SMRT VRATITI Bogu i 'majčici Prirodi'!
Odmah ću reći: LOŠE!
Moje želje i moje pravo postali su 'njihova etika', ... priča o tome kako 'ima težih bolesnika od vas Pensa no, takvi se za svoj život bore', ... ili pak fingirana 'molba': 'ne činite mi to'!
Prije nastavljanja pisanja o ovoj mučnoj, teškoj i 'neobičnoj' temi, nužno je reći kako ja nisam, ne mogu i ne želim biti 'oni', neki 'drugi bolesnik', da doktori koji znaju sve o mom 'srčanom problemu' jako dobro znaju i kroz kakvu sam očajnu kalvariju prošao i da mi je dosta njihovih eksperimentiranja s 'lijekovima', 'uređajima' i 'terapijama'!
Da, štovani moj Štioče, dobro ste skužili:
kraj mog života želim 'odraditi' na jedini ispravan način, bez iskanja bilo čije 'pomoći' i u 'naručju' Boga!
... No, takva je moja nakana/želja liječnicima problem! Moje su želje o MENI i za MENE postale njihovo 'pravo' da oni o tome odluče:
'... to vam ne ću učiniti', rekao mi je dr. S., dok me je pokušavao nagovoriti da odustanem od moje nakane da moj ŽIVOT i SMRT VRATIM Bogu i Prirodi, kod čega mi je čak ponudio višednevni 'boravak' na odlično opremljenom kardio-odjelu Opatijske Thallasotherapi-e!
- Hvala DR., ali meni to više ne treba, odgovorio sam mu kratko i zamolio ga da me danas primi i da neke od Pace-funkcija, do kojih ne mogu sam doći, 'postavi' na: OFF!
Odbio me je, ... obećao me večeras nazvati (oko 20 sati! / da to raspravimo!) i ... na svoje 'obećanje' očito zaboravio!
Kada je tako, ... i jer očito ne poštuje moju želju i PRAVO da umrem na prirodan i Božji 'način' red je da kažem što ću učiniti i što već činim!
Više ne pijem nikakve, dokazano neučinkovite, ali posredno prilično 'neugodne' i vjerojatno štetne 'lijekove', moju 'fiziku' forsiram kad god je to moguće, čekam da već dosta istrošena baterija Pace-a crkne (još oko 2 mj.!) i sobom nosim 'pomagalo' s kojim u svakom času, 'izvana', mogu zaustaviti 'rad' Pace-a! ...
Moja je odluka KONAČNA, dok su razlozi za ovakvo moje ('čudno'!?) ponašanje jako dobro znani svim mojim dragim Prijateljima (i neprijateljima!)!
Miran sam! U slučaju bilo kakvog 'incidenta' ne ću pozivati nikog da mi pomogne, a ponajmanje Hitnu! ... Misli li itko od Štioca kako bi se u takvom slučaju mogao 'predomisliti' ... silno se vara:
već sam u dva navrata 'letio', na moju se nesreću s 'leta' i 'vratio', ali Hitnu nisam zvao, dok je jednom od vozača crikveničke Hitne znano kako sam u jednoj takvoj životnoj ugrozi, sve dok sam bio pri svijesti, odbijao prihvatiti pružanje pomoći, da sam to i 'potpisao' i da me je Hitna 'pokupila' tek kada sam pao u duboku nesvijest!
Čovjek je uistinu MOĆNO biće, ... ali samo ako od sebe otjera svaki strah!
Mislim da vam je jasno da se baš ničeg na ovoj Zemlji ne bojim! ... Spreman sam!
Za mene su liječnici ... nepotrebni 'višak', zbog čega se ufam da ću, u milosti Boga, 'iznenada pasti' i tako izbjeći njihovo uplitanje u moj usud!? ... Valjda!?
Ne volim glumatanje 'etičnosti' koja poništava moje pravo i želju!
Rab i jučerašnji VIBER-poziv u 23:10!

| Dolazak trajekta u luku Stinica |
Dobro ste skužili:
na slici koju vidite možete uživati u panorami Velebitskog kanala, u području između otoka Raba i kopna (Stinica/Jablanac) kuda plovi trajekt između Raba i luke Stinica!
... Na o'Rabu sam!
Moj, i za mene iznenadni, polazak na o'Rab samo je naoko 'slučajnost' ili pak 'hir' mog uma!
Još jučer je izlet do Raba bio 'storno stavka' moje životne bilance, što je iskrena podrška mog prijatelja M., njegovo zauzimanje za mene kod Boga, peko noći promijenilo u 'aktivu'!
Nakon nešto obavljenog posla u Brezama požurio sam kući, kako bih još za dana krenuo na put do Stinice!
Prije polaska navratio sam u Crikvenicu, do 'mog' mesara po nešto mesa i 'mesnih prerađevina' za moje domaćine, dok sam usput, u Senju, kupio slatkiše i prigodne igračke za djecu/unuke mojih rabskih Prijatelja!
Sve je OK, ... čak i ja, iako se sve teže 'vučem'! ...
Jučerašnje 'raskusuravanje' s dr. S., koji me je u jednom danu dva puta 'zaobišao', pomoglo mi je još odlučnije biti na liniji 'apsolutne odlučnosti':
više nimalo ne marim za bilo kakve 'opasnosti', dok me 'rizici' ne mogu 'slomiti'!
Današnja liturgija katolika (Muka Isusa Krista!), predivno kazivanje kršćana o bešćutnim ljudima i strpljivom Bogu, moje je nadahnuće, ali i stvarnost življenja, što mi pomaže biti i ostati SVOJIM!
... Nekada mi je to teško održati!
Bilo je tako i jučer, kada sam pišući završne 'misli' ovih crtica zaprimio VIBER-poziv, ... Njen, ... 'američki'!
Jučer u 23:10 MBT je 'zveckao', a ja sam i tada, i opet, i ponovno, ... 'šutio'!
Nisam bio miran!
Taj me je poziv drage žene 'izbacio iz faze' no, ustrajao sam biti što sam: pomalo 'neumoljiva' samoća u SEBI!
Žao mi je M.! Jedina si ... i baš zbog toga moj veliki nemir! Oprosti, ali ja 'to' ne mogu!
Ne mogu Te uvući u moje loše misli i život u kom su moje riječi neobično teške!
Oprosti!
Sličice umjesto riječi!

Kako baš ništa na Svijetu nije 'slučajno' tako niti današnji kvar funkcija tipkovnice na mom prijenosniku nije 'slučajnost'!
... To se je moralo dogoditi kako bih u nastojanju da 'nešto' (što, bez dijelova i odgovarajućeg alata?) popravim izgubio dosta Vremena i onda vam, 'u zadnji čas', preko tipkovnice koju sam tek oko 23 sata 'posudio' iz ureda mog Prijatelja, napisao ovih nekoliko riječi, ... tek tako kako vas prazna stranica današnjeg zapisa ne bi 'zabrinula' i 'uplašila'!
Umjesto riječi 'pričat' će vam sličice ... gradilišta Norvežanina (snimljeno i poslano u Norvešku), hotela Padova i prirode Raba te jedrenjaka na suhom, ... M/J Posejdona (turistički brod zeta prijatelja J.!) koji se nalazi na 'oporavku' u remontu rabskog 'brodara' Pičuljan! Uživajte!
| Gradilište Norvežanina! |
| Priroda i hotel Padova |
| Posejdon na suhom |
Uskrs na Rabu!

Lijep dan, odličan doručak, još bolji ručak, dobri ljudi, ... šetnja, baš sve što se samo može poželjeti ... i onda, nakon ručka, kada smo odmarali i ugodno ćakulali, ... u stan mojih domaćina stigao je, NA USKRS - čovjek s 'brčićima', lik koji izgleda poput starog komunjare - formalno s 'čestitkom', ... da bi samo desetak minuta kasnije započeo priču o ... otimanju dijela parcele mojih Prijatelja u izuzetno atraktivnom dijelu rabske obale!
Kužite li? ... Uskrs, 'čestitku' i pljačku!
To je taj 'božji čovjek', ... materijalni sebičnjak, koji je u dom skromnih, u pravo i 'zemljišne odnose' loše upućenih ljudi stigao s 'gotovim rješenjem' koje 'udara' na tuđe kvadrate, u konačnici na novac, a moguće i na ograničavanje služnosti parcele koja bi gubitkom kvadrata mogla postati građevinski neupotrebljiva!?
Nemam ništa, ... sretan sam čovjek!
Uskrs? ... Očito je kako ga mnogi ljudi 'doživljavaju' kao ... 'MOJ' Uskrs!
Jadno? Dakako!
U sveti dan upasti u kuću ljudi i to s pokvarenim planovima nema veze s Uskrsom, ali ima veze s čovjekom 'GLADNIM' tuđeg!
Znam takve! Ogavna je to bagra kojoj ni Uskrs ne može pomoći!
| Uskršnji doručak |
| 'Usta' uvale Sv. Eufemija i punta Frkanj |
Kod kuće!

Naslov zapisa je točan: kod kuće sam!
Tri rabska, blagdanska, dana brzo su prošli!
Ovim bih se putem zahvalio mojim dobrim i dragim domaćinima, ... baš za sve što su mi pružili, a ponajviše za druženje i gostoprimstvo!
Bilo mi je i lijepo i dobro, dok je sve to već danas, ukrcajem na trajekt, potisnula moja ružna, dokraja sjebana zbilja življenja u samoći i nemoći!
Moj, jučer prešućen, odgovor dr. S. danas me progoni, ali i tjera na 'akciju'!
Zamolio bih sve dobre ljude koji ne kuže moju 'suicidnu' odlučnost da se ... 'ohlade' i da ne brinu!
Smrt NIJE kraj, dok je življenje s gomilom strašnih 'uspomena' i s jebenim činjenicama ... za mene već dugo Vremena - zemaljska besmisao!
Ukoliko itko od Štioca ima neko drugačije mišljenje u svezi 'mog stanja' molio bih ga da to dobro 'prouči' i to poput 'laboranta' koji svoje 'bakterije' ne proučava preko mikroskopskog okulara, već, ... s iste razine na kojoj se nalazi njegov 'predmet promatranja', ... iz rakursa 'amebe'!
Slika je tada TOČNIJA i bliža Istini:
tada ćete lako uočiti kako moj život više nema nikakvog smisla!
Biti bez svega što je nekad bilo moje, bez ikog svog, progonjen i izdan od gomile 'pravednih' Juda, ... u konačnici suočen s rapidno narastajućim zdravstvenim problemom ... ne može biti 'dobra podloga' nekakvom 'optimizmu', što znači kako su sva moja ufanja i očekivanja svedena na realnu želju da 'zaspem' u Njemu!
Molim Ga za to, ... ali On ... 'šuti'! Dokada?
Volio bih još samo ... do noćas!
... I to je to: 'račun' jednog lijepog izleta kom je 'cijenu' odredila STVARNOST!
... Zabavite se ... pogledom na Singer-icu (nekad 'osnovno sredstvo' pok. Oca mog Prijatelja) i, siguran sam u to, zadnjom 'mojom' panoramom trajektne luke Mišnjak na o'Rabu!
| Uvala luke Mišnjak/Rab |
| Svjetski izum - Singerica! |
Opet sam Božji!

Da, opet sam Božji čovjek!
Do jučer 'kiborg', danas sam Božji, ili za one Štioce koji su 'Darwin'-ovci, 'prirodno' biće!
ICD kog sam zbog učestalih tahi-aritmija 'ugradio' prije 6 godina, od danas je, od 13 sati, izvan funkcije!
Najvažnije funkcije ICD-a, što nisu 'monitoring' ili pak 'pace', isključene su!
Moram priznati da sam od strane dr. S. očekivao veći 'otpor' tomu no, to ne bje tako!
Nakon nešto razgovora i njegovog zadnjeg pokušaja da me od moje 'luđačke' nakane odgovori, kada sam mu predočio UŽAS proživljenog progona, pljačke, laži i iživljavanja psihijatara nada mnom, Dr. je 'popustio'!
'Sestro, učinimo to'! ...
I ... učinili su! Od danas sam jednak svakom čovjeku koji bi mogao umrijeti od zatajenja srca, duge i 'visoko-turažne' tahikardije, ili pak od infarkta!
Neka sam!
Smisao mog života odavno je u rukama Boga, što sam današnjim 'vraćanjem' mog usuda u Njegove ruke potvrdio i zauvijek prihvatio!
Prošla, preduga, noć ... bila je pravi lom mog uma i duše, zbog čega sam ustao dobro polomljen i 'pritisnut' svakojakim mislima, iz čega sam uspio 'isplivati' zadovoljan sobom i presretan jer sam opet Božji čovjek!
Rekoh, smisao mog života, promatran iz isključivo 'zemaljskog' rakursa, prilično je 'siromašan', što je bio jedan od ključnih razloga mog 'odustajanja' od 'tehnikom potpomognute zdravstvene skrbi'!
K tomu, svjesnost o mogućoj predugoj patnji, što mi je mogao 'osigurati' ICD 'odvođenjem' mog života k invaliditetu, pritiskala me je predugo, ... nerezonski dugo da bi si dozvolio 'luksuz' umiranja u nekoj zabačenoj 'skrbničkoj ustanovi' , ili čak ludnici (recimo na Rabu, na odjelu PAIS / psihijatrija akutne intenzivne 'skrbi'!?)!
Zadovoljan sam! Učinio sam ovaj 'mali korak' za sebe i Boga ... i tako RAZUMNU čovjeku pokazao koliko mi je stalo pred Boga doći 'na nogama'!
Ufam se da sam to zaslužio i da će mi 'moj' Bog to podariti? Valjda?
Eto ... i to je, jedna od mojih najtežih životnih odluka - svršena tvar!
Božji sam ... i to u punom značenju tog priloga! ... Opet sam Božji!
Bože, spreman sam!

Hvala dr. S.!
Slika kao dokaz!

Jučer sam, zbog umora i lošeg raspoloženja, u mom zapisu 'preskočio' pokazati vam DOKAZ na kom je vidljivo da je dr. S. sve najvažnije postavke 'mog' ICD-a promijenio u OFF (isključeno!)!
Ovo je to:
| All ICD function: OFF! |
Danas sam OK! Miran, ... točnije pomiren sa sobom i s Bogom, što je izravna 'posljedica' moje konačne odluke o odustajanju od pseudo pomoći ... 'medicine'!
... Nego, danas imam jedan drugi 'problem': muči me činjenica da na Uskrs, prije tri dana, nisam uočio puno SMS-ova koje su mi preko Viber-a poslali moji Prijatelji i Prijateljice!
'Krivac' tomu je početni zaslon Viber-a, koji je pokazivao SAMO pozive, ali ne i poruke!
Taj sam 'manjak' uočio tek danas i to nakon susreta s odvjetnicom Lj. koju sam susreo u banci, ... kada me je upitala jesam li primio njenu uskršnju Viber-čestitku!
Pokrenuo sam Viber i ... uočio propust!
Moji dragi Prijatelji i Prijateljice, svi vi koji ste mi Viber-om poslali vaše dobre želje i čestitke, ovim vam putem uzvraćam na isti način i, usput se, ispričavam!
Mea culpa ... est, o čemu sam se 'očitovao' i pjedinačno, u danas poslanim porukama M., S., I., ...!
Oprostite!
Slika je dokaz? ... Je! Ove dvije sličice u dnu ove pisanije DOKAZ su uspješnog ribolova mog prijatelja Z., koji živi i radi (ugostiteljstvo/lov ribe!) u Norveškoj! ... Lovi rakove i to samo dvije vrste:
norveške škampe (lat. Nephrops norvegicus ) i raroge (hlap / lat. Homarus gammarus)! Pogledajte:
| Norveški škampi |
'Volim' Opatiju!

Znak navoda i volim (Opatiju) moje je šegačenje samog sa sobom!
Naime, i danas sam MORAO 'skoknuti' do Opatije, do dr. S, kako bi mi Dr. isključio 'alert' (upozorenje/alarm!) koji ima veze s ICD-om i isključenim zaštitnim funkcijama ICD-a, koji je, jer je 'alert' za te funkcije bio uključen, 'svirao' u intervalu od 6 sati!
'Stvar' je sada OK:
'stroj' više ne pišti! ... k tomu postavljen je da radi kao 'preventivni' pace-uređaj, ali samo ukoliko bi zastoj el. podražaja srca bio kratak i u impuls-intervalu od 180 ms (60 otk./min.), što je, trenutno, trećina frekvencije atrija (oko 180 otk./min.) čime mi je Dr. učinio 'uslugu' i ostavio mi 'otvorenom' mogućnost da uz pomoć nekih vježbi i naprezanja, sadašnju vrijednost otkucaja ventrikla (1/2 otkucaja atrija!) - pokušam 'spustiti' na 60 otk./min., što bi, poslužim li se fizikalnim poimanjem frekvencija, moglo dovesti do ISPRAVNE 'inteferencije' frekvencija atrija i ventrikla i - MOŽDA - do potiranja frekvencije atrija sa 180 na 60 otk./min.!?
Naravno, ovo je MOJE teoretsko razmatranje, ali i ufanje da bih uz medikamentno smanjenje ritma srca ('rastezanje' Q-R-S 'petlje') i uz nešto veći napor mogao doći do rješenja mog problema!
Rekoh, ovo je teorija, ... koju valja isprobati, tim više jer nije ništa opasnija nego što je to trenutni 'režim' rada mog srca!
Ne znam jeste li ovo skužili no, to sam morao zapisati ... kako bih, dogodi li se (pravo) ČUDO, imao dokaz mog 'autorstva', ali i kako bi iz toga, 'netko' tko se bavi razradom PACE-uređaja, pratećih lijekova i metoda liječenja mogao 'izvući' ispravan zaključak!
Bilo kakav 'rezultat' ovog 'pokusa' ne će biti moguć sve dok ne 'proradi' povećana doza Darobe-a (beta blokator) i dok ne krenem ... u šparoge - UZBRDO po brdima Velebita!
Moram priznati da me je začudilo, od dr. S. iskazano, brzo prihvaćenje moje 'ideje'!
Ma koliko teško da živim, živim 'raznovrsno' i uistinu 'zanimljivo', kod čega bih želio da svaki od vas Štioca SHVATI kako mi život ne predstavlja ništa više nego što mi pruža zadovoljstvo služenja čovjeku i Bogu, u što mirne duše mogu ubrojiti i ovu 'igru'/'pokus' s ICD-om!
Vrijedi pokuša(va)ti!
Da 1492. godine Kolumbo nije krenuo do Indije, ne bi znali za kauboje, indijance, bizone ..., 'moja' bi Amerikanka danas bila u Splitu, a ja ..., možda baš sada, na putu do našeg 'glazbenog kapučina'!?
M. ... uživaj!
product of CROATIA / www.tpencro.com - © TPenCRO 2016.
dsgn: TPC * PISANE CRTICE - MOJ POVREMENI DNEVNIK * Vrh

MOJA GLAZBA

TPC- Music predstavlja vam autorsku, javno neobjavljenu, glazbu koja može BITI VAŠA!

'... Nemam pojma što očekujete na jednom ovako urađenom WEB-a, ali dobro znam da sam ovo morao učiniti! Četrdeset godina navezanosti na glazbu, 'bitnik' kako su nas zvali '60/'70-ih godina - morao je nešto reći! ...
A, 'govorio' sam!
'Govorio' sam pjesmom čitavo to vrijeme! ...'
(cit.: www.tpc-music.com)

ANTIPSIHIJATRIJA

'... Osobna užasna i negativna iskustva koja su mi pomogla shvatiti što je psihijatrija i tko su psihijatri ponukala su me da se potrudim učiniti ovaj WEB kako bih vam predstavio opasnost koju u sebi kriju susreti s psihijatrima koji lako mogu postati kobni po čovjeka, gotovo kao kakav 'sudar' (doslovce) s jurećom lokomotivom ... s psihijatrijom - tom izuzetno nehumanom i neučinkovitom 'strukom' koja si od samih početaka UMIŠLJA kako zna nešto o tuđem umu! ...' (cit.: www.antipsihijatrija.org)

MOJ ŠKOJ

"... Drvenik Veli je otok na kojem je čovjek kroz dugu povijest živio i radio u skladu s prirodom i njezinim mogućnostima, a onda je u našem stoljeću, kada su se zaredale krize, počeo posustajati, povlačiti se i napuštati otok ostavljajući autentične pejzaže, izvornu ruralnu arhitekturu i duh svog ambijenta - najveće vrijednosti s kojima danas raspolažemo.
Suvremeni čovjek koji pokušava riješiti nastale probleme prepušten je sam sebi i nije osobito uspješan, jer ne zna cijeniti vrijednosti naslijeđa, ili ga smatra nečim čega se što prije mora riješti da bi bio 'moderan i suvremen'..." (citat s WEB-a)

... I još nešto!

Ovo 'JOŠ NEŠTO' nedovršen je rad o Središnjem Živčanom Sustavu, čovjeku nikad jasnom 'hard disku' našeg 'PC'-a, što je kao 'nova' zamisao o vrhunskom Božjem djelu moj 'kiks', možda šteta, ali je tako! ... Ipak, pročitajte uvod, ... Shvatit' ćete bit mojih misli o SŽS-u! ...
Bilo tko da vam ikada kaže kako je 'samo pitanje Vremena' kada će čovjek znati baš sve o 'ustroju' SŽS-a ili je varalica ili bedak! Sigurno je da takav jadnik nema veze o naravi čovjeka koji, ma koliko se 'sekularci' trudili poništiti (nemoguće!) Boga, nije samo materijalno već prije svega, po nas jako važno: DUHOVNO biće! ...

  Idi na vrh