1. travanj 2016. - Tambina glazba ... u meni?!

Mislim da ne ću pogriješiti, ako kažem kako sam siguran da, u zadnjih mjesec-dva, nitko od Štioca nije niti pomislio kako sam zbog loše 'kondicije' i 'čudnog raspoloženja' - zapostavio rad na mojoj glazbi?!
Jesam li u pravu?
Iako ne vjerujem da ću uspjeti stići dovršiti ovogodišnji 'glazbeni projekt' još uvijek od toga nisam odustao!
Radim ... koliko mogu, nekad i više nego mogu, jer znam da će svim moji radovi koje ne stignem 'preurediti' (novi aranžmani i snimci!) NESTATI!
To ne mogu reći za obnovljene radove, koje sam namijenio ('oporučno') ostaviti mom dobrom prijatelju R., vlasniku studija Adria Records, s čime je on suglasan!
I sada mi se po glavi 'vrti' ideja o tome kako bi bilo najbolje da mu već idućeg tjedna isporučim moje prijenosno računalo s originalnim zapisima svih mojih skladbi, s pratećim programima i glazbenom opremom (mikser, mikrofon, monitor zvučnici, ...)?!
Naravno, ta me 'ideja' prilično 'muči' ...!
Mislim da nema čovjeka kom se je, za života, lako odreći dijela SEBE, što su sigurno svi autorski radovi, ... bili oni književnog, stručnog, likovnog, glazbenog ili bilo kog drugog 'autorskog' karaktera!
Da, nije mi lako ... samom sebi 'reći':
ZBOGOM, na vlastiti trud rukom 'odmahnuti' i tako se još više 'uvući' u sebe i svoju 'crnu rupu'!
Volio bih znati što o takvoj mojoj nakani Vi mislite i jeste li se ikad našli u koliko-toliko sličnoj situaciji?!
Napišite mi nešto o tome! ...
To bi mi u času donošenja još jedne teške životne odluke - puno pomoglo!
Ta, glazba je moj život, što znači kako bi moje odricanje od te lijepe umjetnosti bilo odricanje mene od sebe, ... mene od života!
Siguran sam da me svaka dobronamjerna duša koja je ovo pročitala pomalo 'žali' i da mnogi od vas osjećaju 'težinu' mog života i zato vam, ... takvima, na tome moram zahvaliti:
HVALA VAM dobri čovječe!
... Mislim da nikada nisam ništa rekao o mom pradjedu Josipu i njegovoj 'svirci', što bi moglo imati veze s mojom ljubavi prema glazbi pa ću to reći sada, ... u času kada 'sažimam' ostatke moje duše i uma koje polako uništava tijelo!
Jednom su davno, na MOM Škoju, Drveniku Velom, mog pradjeda Josipa Pensu zvali nadimkom Tambo, što je izvedenica od riječi tamburica koju je moj predak jako dobro svirao!
Da, ... Tambin sam slijednik i vjerojatno upravo zbog te Isitne 'glazbeni ovisnik'!
U sjećanje na tu moju korijensku vezu i kao uspomenu na pradjeda Tambu, jednom sam, davno, skladao pjesmu Tambin Škoj koju možete pronaći i poslušati na mom glazbenom SITE-u: tpc-music.com, ... u 'odjeljku' s CD uradcima, ... Ovdje:  http://www.tpc-music.com/html5/cd03.html#cd_s3 i kao drugu skladbu na drugom CD-u iz 2015. godine!
'Moja 'veza' s Tambom ovime nije prekinuta:
... Prije desetak dana dovršio sam rad na 'oživljavanju' još jedne, također stare, skladbe naslova Narodna u kojoj sam povezao 'stari zvuk' tamburice s 'novim zvukovima'!
Ovo je tekst te skladbe:

NARODNA

Lipoto moja čemu se kriješ?
A lipo ti kažen siđi u dvore!
Nima take ka ti u mistu!
Pivat ću ako triba do zore!

Dobro je! Znan što ti je milo!
Noćas, viruj i meni bi se tilo ...
doć tebi u kasnu uru
pa s tobon pobić na našu balaturu!

Nima take velin vam svima!
Nima lipše ka cvit je ružmarina!
Samo bokun njenoga tila tija bi imat,
jer tako mi triba!

Volin je puno!
Ča je tu čudno?
Bit' će ludo!
Bit' će jako ludo!

... dok je ovo dolje - 'player' - s tom skladbom!
Tambo, hvala Ti!
2. travanj!

Na današnji dan, prije 29 godina, umro je moj časni Otac, za sve ljude ovog Svijeta, osim za partijce dobar, vrijedan i pametan čovjek, ... mlada žrtva suludih 'antifašista', od 'komitetlija' progonjen čovjek, ... najbolji Tata na Svijetu i ..., nažalost, ŽRTVA 'modernih' lopova koji su mu oteli imovinu i umalo dokraja sjebali život sina!
Naravno, i danas sam bio posjetiti grob mog Tate (i moj!)! | Naš grob! |
Sve bi bilo 'kao i uvijek' da se u vazi, u kojoj se nalazi 'umjetno cvijeće', nije nalazio jedan nenormalno velik buket umjetnih ruža!
Ne znam čije je to 'djelo' no, iz viđenog i jer sam na slične idiotarije i iživljavanja na grobu mojih pok. Roditelja već nailazio, mogu zaključiti kako se radi o dokraja uništenom umu i životu neke VELIKE budale, ... zapravo psihopatološki zauvijek uništene osobnosti!
'Buket' je završio kako mu priliči ... u kanti za smeće!
Na povratku iz Rijeke navratio sam u Crikvenicu, ... na 'moju kavu' i kako bih u 'susjedstvu' AQUA-e 'pokrenuo' jedan sezonski naplatni sustav! ...
Do lokala Aries pošao sam pješke (oko 500m) i tako učinio dvije pogrješke:
nakon obavljenog posla jedva sam se vratio do mog 'Ferrari'-ja, dok sam idući prema tom bistrou, kada sam 'naletio' na neželjeni 'susret', 'otupljen' od sve veće nemoći, morao odustati čak i od okretanja glave i leđa probisvijetu na kog sam 'naletio'! ...
'Ovo' sam morao napisati kako taj kriminalac kom danas nisam okrenuo leđa ne bi 'živio' u 'nadi' da sam ... 'progledao'!
Nisam i nikada ne ću!
Pokvarenjak je 'roba' za Boga!
Sudit će mu Bog! ... i to još na Zemlji!
Ptica - Duh/poruka!?

Već dva dana, od jučer rano ujutro, do prozora moje sobe dolazi jedna plava sjenica - koja suprotno ostalim ptičicama koje dolaze po hranu koju im ostavljam na 'parapetu' prozora - lupka po staklu, veselo lebdi na svega 10-20 cm od stakla i ponaša se prilično čudno!
Znam da takvo ponašanje ptičice mogu objasniti njenim 'samozavaravanjem' i da bi sjenica u odrazu svog lika u staklu prozora mogla 'vidjeti' neku drugu ptičicu no, ... pitanje je čemu do sada, do unazad nekoliko godina, takvo što nisam vidio i zašto ptičica to čini samo ujutro i predvečer (kada sam kod kuće!)?
K tomu, 'zanimljivo' je uočiti kako je ova 'igra' plave sjenice započela upravo jučer ujutro, u danu u kom se je navršilo 29 godina od dana smrti mog dragog Tate?!
Jučer sam zbog te ptičice moj 'itinerer' pomaknuo za sat Vremena, za sat kog sam proveo promatrajući 'čudnu igru' ptičice ..., kojoj sam, ufajući se da želi - ući - čak širom otvorio prozor ... !
Nije to niti pokušala učiniti! Ostala je vani!
... Znano vam je da me u svezi ove 'priče' bilo kakav 'slučajni odgovor' ne može 'odvojiti' od pomisli kako se radi o 'nečem čudnom', ... što ima veze upravo s datumom smrti mog Tate i/ili ... njegovim Duhom!
Dodam li ovom mom 'zaključku' i jučer viđenu 'provokaciju' na grobu mog Oca, ... jedan 'neobičan', ružan, 'glup', nov i gotovo uklet veliki buket umjetnih ruža, ... um mi kazuje da sam u pravu kada 'neobično' ponašanje ptičice povezujem s Duhom ili makar samo s nekakvom 'porukom' mog Tate!
Da, ... vjerujem u to, mada ne mogu reći o čemu se radi ili na što bi me opisana događanja mogla navesti i asocirati!
Ovo je sličica koju sam učinio jutros (hoće li se ponoviti i sutra?): | 'Neobična' igra plave sjenice! |
... a  OVDJE je link do današnjeg video zapisa 'igre' plave sjenice, dok se video kog sam snimio jučer već nalazi na ovoj stranici, ... u mjesečnom video prilogu ('sample' u velikom plavom polju! Treće dugme s lijeva!)!
Umirem? Valjda, s pticama!

Na kraju zapisa u 'lijevoj' kolumni napisao sam: Umirem! ... Hvala Bogu!
Čini se da ne griješim i da sam danas bio jako blizu moje smrti!?
Još od jutra nisam se dobro osjećao, ali sam unatoč tomu otišao do Crikvenice kako bih u rad s knjigovodstvenim programom uputio novu činovnicu autoškole mog prijatelja M. i kasnije pokušao 'prošetati'!
Ovo 'drugo', 'šetnja', dokraja me je demolirala tako da sam se jedva uspio vratiti do mog 'Ferrari'-ja, u njemu se malo odmoriti i 'pribrati', nakon čega sam pošao do trgovine i kući!
Kretao sam se 'kao pijan' no, taj sam moj problem, vani, uspješno prikrivao i tek se kod kuće, dok sam pripremao ručak i ručao, 'opustio'!
Malo nakon toga uhvatila me je 'mala snaga', što me je 'spustilo' u stolicu pored mog multimedijalnog prijenosnika odakle sam neko Vrijeme, dok nisam 'potonuo', promatrao 'moju' ptičicu koja već tri dana navraća do prozora moje sobe, čudno 'leti' i svojim me kljucanjem po oknu prozora 'zabavlja' i na 'nešto priprema'?!
 ('moja' sjenica - danas!)
Ne znam što mi ta ptičica 'ima za reći', ali znam da sam u 'ritmu' njenog lupkanja ... naglo 'potonuo' i skoro sat Vremena živio nekakav oblik polusvjesne 'oduzetosti':
sve oko mene bilo je i izgledalo jako lijepo no, istovremeno mi je sve to bilo jako 'daleko' i nekako 'nedostižno'!
Ne znam jesam li nakon toga 'čvrsto usnuo'? Znam da sam se IPAK 'probudio'!?
Svjestan sam da sam bio 'na kraju', koji nisu bile 'ružne slike', nekakva bol ili mučnina:
bilo mi je lijepo! ...
Ako sam danas, predvečer, bio blizu MOG kraja nije mi nego - posebno u Vremenu kada me tuđe stradavanje (V. Marić!) podsjeti na moju kalvariju, uspon na Lubanjsku i moj vječni križ - poželjeti smrt, ... i to već sada, noćas, ...!
Život u kom caruju ogavna bića puna sebe, svijet pun 'pravde' i 'prava' na tuđe (čak i na TUĐI život ... zar ne Probisvijete?!) i opakih sebičnjaka - nije moj 'fah':
mrzim ga!
Umirem? ... Valjda! Volim ptice!
M., oprosti! ...
Ne mogu živjeti bez da ti se
(makar ponekad) ne javim!

Mislim da već iz naslova današnjeg zapisa zaključujete kako nisam izdržao 'pritisak' mojih emocija i osjećaja koje gajim prema Amerikanki kojoj sam danas predvečer, sjedeći pored mora i pijuckajući 'predvečernju usamljeničku kavu', poslao sličicu terase 'mog' kafića i susjednog hotela u kom se nalazi poveća grupa turista pristiglih iz Njemačke!
Ipak je M., ... žena koja me je i ovako starog i bolesnog zadivila i gotovo 'natjerala' da u njoj nađem i 'vidim' moju zadnju zemaljsku Ljubav!
Pišem ovako, iskreno, jer želim da 'iza mene' ostane zapis moje svjesnosti koja mi kazuje kako ju (Amerikanku) više nikada ne ću vidjeti, da više nikad ne ću navratiti do naših, Drveničkih, 'kolona' (velike kamene bitve za vezivanje brodova!) i da će 'naša' pica i priča na 'njenoj' koloni ostati moj nedosanjan san!
Da, Štioče, ... dobro ste ovo skužili:
žalim za tim 'sitnicama' i za ponovnim susretom sa ženom koja nije kao 'druge' ... materijalno-egoistički sebična, vjerski zatucana i moralno rasturena ... 'žena'!
Žalim što ju nisam susreo na samom početku moje Kalvarije, kada sam bez ikakvog problema mogao pješke hodočastiti do 500 km udaljenog sela Bijakovići (Međugorje!), ... kada sam se 'borio' s nevjerojatnim zemaljskim (konačnim!) zlom koje me je pokušalo 'ugurati' u svoj zemaljski pakao - u ludnicu!
Uz veliku i nesebičnu pomoć mojih dobrih i dragih Prijatelja tu sam nepoštenu bitku sa zlim (lažovi, lopovi, progonitelji, ...!) dobio, dok sam u tih nekoliko godina progona 'izgubio' previše zdravlja i tako stigao do 'danas', ... do 'mog danas' u kom ne mogu do moje ... Ljubavi!
Da, žalim zbog toga, što je razlog da i sada, i to s puno istinskog zadovoljstva, sve prokletstvo koje mi je tada bio namijenio zao čovjek (u pitanju je množina ... LJUDI!) 'ostavljam' pokvarenjacima, ... baš kao i prokletstvo otimanja i uništavanja moje - Ljubavi!
Oteti nekome Ljubav?! ... Uništiti mu zdravlje? Progoniti ga i opljačkati!?
Strašni su to krimeni koji 'plaču' za Istinom i Pravdom, baš kao što moj um, srce i Duša plaču za ... 'našom pričom' na jednoj drveničkoj koloni!
Kolika je tomu 'cijena'? ... OGROMNA!
Naplatit' će ju KONAČNOST!
M. ... ipak si, jedina!
Umalo!

Večeras sam, za Vrijeme pisanja ove pisanije, doživio 'slom budnosti', što me je nagnalo da se u mojoj 'fotelji' dokraja opustim i prepustim (opet?) nekom 'čudnom miru'!
To je potrajalo kojih pola sata i bilo je, ma što tko mislio ... lijepo i 'poučno'!
Ljepota je bio pomalo nadnaravni MIR, dok je sam 'finiš' te uistinu 'duboke', ali 'iznuđene' meditacije bio 'čudna zanimljivost':
nagla promjena pulsa, koji se je spustio na samo 60-tak otkucaja u minuti, prenula me je!
Na, uistinu neočekivani podražaj ritam srca, koji je u tom času bio NORMALAN, 'odgovorio' sam naprezanjem grudnog koša, dubokim udisajem i 'nategnutim' položajem abdomena! ... Prihvatio sam zapešće i shvatio kako sam 'u ritmu'! ...
To stanje, lišeno undulacije atrija, (po)trajalo je kojih 4-5 minuta, iza čega je uslijedio 'povratak' na loš rad moje 'pumpe', ... na puls kojim je opet 'dominirala' undulacija!
I sada (21:30 sati) je tako: sve je 'po starom', dakle loše, ali meni 'normalno'!
Ovaj kratki 'povratak', nešto kao kratkotrajni reset ritma koji je iz undulacijskog prešao u sinusni ritam ipak je ... 'NEŠTO':
moje ufanje da bi kroz koji dan - uz 'moju' terapiju kojoj sam nedavno 'dodao' 'vanjski kalij' i time, vjerojatno, u krvi povećao razinu kalija - mogao doseći 'spontano' resetiranje ritma i moguće duže razdoblje sinusnog rada srca!?
... Vidjet' ćemo, što će se desiti?!
Trenutno stanje ritma srca stalna je opasnost po moj život, za što bi čak i samo kraći zastoj rada srca i ponovno 'pokretanje' srca moglo biti rješenje tog problema!
... Eksperimentiram?! Naravno!
Imam pravo na to!
Ta, liječnici su od mene 'digli ruke', zbog čega sam se odlučio liječiti 'VODOM i Bogom', što je, medicinski promatrano, 'van svake pameti', ali i moj pokušaj da se na taj način pokušam zauvijek 'sjediniti' s NAŠOM cjelinom ... s Bogom!
Vjerujete li u to? Vjerujte!
Život bez te Istine ne bi bio vrijedan spomena, dok bi svaka naša muka, bol i patnja bili isprazno NIŠTA!
Lijep dan i miran san!

Ponekad mi je, kao sada, teško pisati o sebi! ...
Dan bez posebnih 'događanja' i 'novitadi' baš i nije inspirativan!
Ne mogu reći da je moje 'danas' bio dosadan dan, ali isto tako ne mogu reći da je u njemu bilo bilo čega - zanimljivog!
Uobičajeni ritam spavanja, još uvijek relativno dobar i dug san, buđenje uz 'zvuk' tuckanja plave sjenice po staklu prozora 'moje' (hvala I.) sobe, ... čaj, 'Pradaxa', ... vožnja do Crikvenice, kava kod Tome, malo knjigovodstvene obuke činovnice u autoškoli, kupnja plave ribe, šetnja do AQUA-e, kakao i kolač, ćakula s dragim ljudima, ... 'šoping', povratak u Sv. Vid, ručak, ... čišćenje ribe, piskaranje, ...
Sve je to već pomalo dosadna 'rutina' mog života!
Žudim za jednim običnim pobiranjem šparoga, što već i kao nakanu, predugo odgađam!
Pitam se zbog čega?
Strah me ne muči, srce bi to vjerojatno izdržalo, a ja bih ... se malčice premorio i možda izazvao 'arest-srčanu reakciju', ... moj kraj ili ... 'povratak' u normalu!
Dovoljno za poći u šparoge!
Nažalost, prognoza vremena za sutra nije dobra pa bi me i to moglo 'odvratiti' od, za sutra planiranog, branja šparoga!?
... Ukoliko se moj sadašnji naum izjalovi imam jednu 'rezervnu' opciju:
u Crikvenicu je iz Like stigao moj prijatelj S., koji je informatički početnik kom treba 'ozbiljna' podrška za 'puštanje u rad' e-sustava prijave gostiju (apartmani za turizam!), što je bio razlog da smo se danas dogovorili za sutrašnju 'kavu' kako bi o tome mogli popričati i onda, možda već sutra, poći do Rijeke u nabavu prijenosnog računala ('srednja klasa'!)!
S. je NAŠ, Hrvat, dobar čovjek, 'njemački ustrojen', što znači da je 'pažljiv' s novcem, ali da nije i škrt!
Pomagao mi je kada me je lopovska bagra (po)krala i (pro)tjerala, ... kada sam bio čak i 'bez gaća'!
Takvim ljudima moj dokraja sjeban život ne može i NE ŽELI reći 'ne'!
Nikako! ...
Prijatelji su moja najveća vrijednost i sve bogatstvo koje imam!
Čuvajte prijatelje i njegujte prijateljstva!
SMRT!

Vidim, čujem i čitam kako se 'danas' o smrti, kao neminovnom 'zaključku' SVAKOG života više ne govori već ŠUTI, kako se od smrti 'bježi' i kako je za mnoge ljude SMRT nešto 'nenormalno'!
To me nimalo ne čudi, jer je jasno kako je to posljedica činjenice koja nam mazuje kako je veliki dio čovječanstva 'okrenut' svom 'materijalnom bogu', 'bogu' ničeg i ništavnosti, što ne može nadomjestiti život i podariti mu bilo kakvo ufanje u ... SUTRA!
Štioče, bojite li se ... prča o smrti i same pomisli da ćete umrijeti?
Ako je tako, ovaj je tekst kao 'stvoren za vas'!
Jeste li se ikad upitali bilo što o smislenosti postojanja straha od smrti ili nekakvog 'praznovjerja' u vama koje vas sprječava da o smrti nešto mislite, kazujete ili pak ... 'filozofirate'?
Niste? ... Ma, to mi je jasno, jer da je drugačije tada vam strah od smrti ne bih mogao 'nabijati na nos'!
... Što mislite, jeste li kukavica? ... zato jer se bojite smrti, ili pak mislite kako je smrt nečiji tuđi usud koji se vas 'ne tiče'?
O tome ne znam ništa!
Znam da je smrt puno jasnija i kao riječ i kao pojam, čak i od (zemaljske!) Ljubavi, i to ponajprije zato jer je stvarna, 'opipljiva' i jer je kraj svakog života!
Ne bojte se smrti, sve je što bi vam možda morao 'preporučiti' kako bi 'izašli' iz tog bezveznog kukavičluka no - bez da tomu 'dodam' činjenicu kako je za neimanje straha od smrti nužno biti pomiren sa sobom i s Bogom - ovakva vam 'preporuka' ne bi bila od pomoći!
Vjerujte u Boga, ... predajte Mu svaku svoju nevolju ili bolest i shvatite kako je 'zemaljska' smrt čin sjedinjenja Božjeg (čovjeka) s Bogom!
Ufam se da ste ovo malo 'filozofije' o stvarnom življenju shvatili, što bi bilo dobro jer bi tada mogli razumjeti kako je moje današnje, prvo ovogodišnje, pobiranje šparoga, daleko od ljudi, ... u 'srcu' gustiša i šumarka bio čin moje pomirenošću sa smrću!
... Strah od smrti nije mi 'protivnik': bio sam u 'berbi' za što bi mi svaki kardiolog na Svijetu rekao da je bila - ludost!
Nije!
Bog je i tada bio sa mnom, u svakom času 'spreman' da me 'prihvati'!
Kužite? ...
Boli me za ovaj Svijet i njegove pogrješne 'doktrine' o 'strahu'!
Uživancija! Srećom kršćanin sam!

Konačno, i ja 'stigoh' do jedne vikend-subote koju je ispunila ... uživancija!
Ne Štioče, ne bje to nešto 'posebno'! Nikako!
Današnja subota bila je za mene uživanje u 'običnostima', ... vama, ufam se da je to tako, gotovo uobičajenoj svakodnevici koja me je odavno 'zaobišla' i od života mi učinila - pakao!
Susret s dragim prijateljem iz Rijeke, kava, ćakula, ... kasnija šetnja do 'mog' kafića, ... druga kava s M. i S., 'kišni povratak', kupovina, dobar ručak i ... previše češnjaka zbog čega sam se kasno popodne morao 'ispružiti', ... topao, skroman i ugodan dom (hvala I.) ...!
Vidite li u nabrojenom nešto loše, ružno, opterećujuće? Nema toga i zato za ovu subotu mogu reći kako je jedna od mojih rijetko ugodnih vikend-subota!
... Nego, kako pretpostavljam da neki od vas Štioca očekuju da nešto kažem o mojoj glazbi za koju je nedavno jedna radio stanica iskazala interes, pisati ću o 'tome'!
Ta, bilo je to prije više od mjesec dana, zbog čega je jako logično upitati ME što se je desilo!
... Malo, Štioče ..., što je završilo kao još jedno ništa!
Na navaljivanje glazbenog urednika HKR-a da mu, rekao je tada 'ODMAH', pošaljem DVD sa svim mojim radovima, 'odgovorio' sam slanjem mojih, svega 13 (testnih) glazbenih uradaka i mail-najavom Cd-a, nakon čega je uslijedio njegov MUK!
Kako se radilo o katoličkom radiju, a jer i danas ŽIVIM traume katolika (sve zlo u zadnjih 12-tak godina nanijeli su mi 'katolici'!), odlučio sam 'stvar' pomaknuti 's mrtve točke', slijedom čega sam S.N.-u poslao mail, njemu 'čudan', a meni jasan, u kom sam mu objasnio zbog čega ('katoličkih trauma'!) odustajem od 'suradnje' i tada ga zamolio da mi samo javi je li moj CD do njega stigao!
Čovjek se je zgrozio, u mail-u se 'pozvao' na sadržaj mog mail-a, što je OK, ali mi unatoč jasno postavljenom upitu nije odgovorio!
Jesam li ga naljutio, moguće uvrijedio ili 'katolički razočarao', to ne znam! ... ali znam da su gotovo sve 'inicijative' koje su mi 'ponudili' ljudi-'katolici ' oko mene i posebno ljudi koji si umišljaju svetost (lažovi, lopovi, progonitelji, ... kreće: kriminalci!) i koji su 'kler', bile iskaz njihove velike sebičnosti, izopačenog poimanja vjere i ... čudne 'napuhanosti':
vlč. I.K. pobjegao je od 'vatre' u koju sam dospio po 'svetosti' fanatika koje je s oltara upravo ON zaludio; lopovi moje imovine upavši u MOJU sobu glumatali su 'egzorciste', čitali u mojoj prisutnosti (naglas!) Bibliju i tako me pokušali 'liječiti' (bolesno!) te me 'isporučiti' psihijatrima; neki drugi ('kler') su me 'trebali' samo onda kada je to njima odgovaralo; ... već spomenuti I.K. 'zgrozio' se je kada sam mu desetak godina kasnije (prije dva mjeseca) rekao kako više nisam katolik i da sam 'samo' kršćanin nakon čega je i opet - POBJEGAO; ... S.N. mi nije odgovorio što je bilo s mojim CD-om, ...!
'Katolici'?! Kršćanin sam kog su razapeli interesi, želje, potrebe i fanatizmi - katolika!
Srećom, kršćanin sam, a glazba mi je hobi! Dobro je!
10. travanj, fešta, pica, SMS,
Prijatelji, ... bolest!

Jeste li se danas zabavili? Dan je bio prelijep i idealan za proljetnu 'razbibrigu'!
Iskoristio sam moje trenutno koliko-toliko dobro stanje kondicije i raspoloženje kako bih se počastio!
Ta, datum je u kom su 1941. godine Hrvati osnovali svoju PRVU MODERNU državu, nažalost usred ratnih zbivanja, zbog čega je sloboda Hrvata i postojanje Hrvatske Države trajalo jako kratko!
No, gledano povijesno i to je bila Država Hrvata, NDH, danas često rabljen 'pojam' kojim mrzitelji mog Naroda i naše slobode jurišaju na sve nas - HRVATE, kako jednom reče moj barba Nikola, na sve hrvatsko što proglašavaju ustaškim!
Moram biti iskren i prema vama, valjda Hrvatima, ali i prema 'onim drugima' koji me poznaju i znaju kakav sam ja 'Ustaša'!?
Uživao sam u lijepom danu, druženju s 'istomišljenicima', kavama i kasnije u 'samotnoj pici', zamislite pak 'ovo': ... u restoranu Albanaca koji govore srpskim jezikom!
Baš sam 'neki' ... 'ustaša'!
Ne, ne šalim se! Uživao sam u odličnoj pici u restoranu Loran kog drže otac i sin - 'hrvatski' Albanci!
Blizina mora i odlična pica od četiri sira podsjetili su me na Amerikanku i 'našu picu' (ne bje je!), što sam 'ovjekovječio' jednom sličicom lokala čemu sam dodao, malčice šaljiv, tekst! Ovo:
'Bog moja M.! Pica je tu, ali nima tebe! 'Skokni'! Tuga je loš 'drug'! Valjda nisi 'bez srca'? 'Navrati'! Lp, Tomislav
Jeste li uočili kako u Viber-poruci nisam napisao 'TVOJ' (Tomislav), jer to je M. jasno:
njen sam ... makar samo u mom 'virtualnom Svijetu' u kom je moja Ljubav ... stvarna!
... Štioče, jesam li vas rastužio?
Oprostite mi! Samoća u Dolini suza teško je breme pa zato ponekad i ja s opisom mojih 'ljubavnih muka' - pretjeram!
... Inače, druge vijesti osim Rabljanina, koji je kada smo se čuli uživao igrajući se sa svojom unučicom N., nisu bile OK!
Moj dobri Prijatelj, koji mi je puno pomogao kada je moja pok. Mama oboljela od raka dojke (nije od toga umrla!) i opet je 'završio' u bolnici!
Nije dobro, ali se ne da! ... Voli život no, ... nimalo ne mari za svoju vjeru (vjernik je, kršćanin-katolik), što ga je dokraja 'udaljilo' od mogućeg čuda i čak mene, jer ne želi čuti čak niti riječi podrške i dobrih želja!?
Prihvatio sam takav njegov 'rezon', ... teško, ali svjestan kako je i on, SLOBODAN Božji um!
Eto, ... i kada se čini da je sve OK i tada nas iz 'prikrajka' vrebaju muke i ZLO!
Prijatelju, drž' se! ... Smogni snage i otvori dušu!
Bijeg od sebe, Božjeg u nama, nije moguć!
Čemu vrijedi patiti? ...
Još jedno tužno proljeće Hrvata!

I ovo je proljeće Hrvata tužno! ...
Nažalost, unatoč činjenici kako nas Sunce Mediterana grije, srca i duše Hrvata su ledeni!
'Hlade' ih bijedni uncuti, jasna paradigma zemaljskog zla, ... soj ljudi koji svojom 'savitljivošću', mržnjom i negiranjem prava mog Naroda na ISTINU uništavaju svaki smisao pomirbe, suživota, dogovora pa čak i Ljubavi!
Tužno je još jedno proljeće Hrvata!
... Ne piše mi se!
Srećom, imam nešto novijih sličica s kojima ću 'popuniti' kolumnu i usput vam pokazati jednu 'neobičnu' sličicu koju mi je poslao rabski-fotograf!
Pogledajte ju! Kako ju nasloviti?
Kao: mačka,  sama na 'izvidnici'/'osmatračnici', ili pak kao: bijeg života od nasilnog čovjeka?
Birajte! ...
| Foto-Rabljanin: Rabska mačka! |
| Detalj luke u Novom Vinodolskom! |
| Mir na plažama Novog! |
Život! (Mali D.!)

Već sam puno puta pisao o Životu, o tome što mislim da je Život ili pak pitajući se može li itko od ljudi reći što je Život!
Danas ću o tome pisati na puno 'ljudskiji' i ljepši način!
Naime, danas me je, negdje oko 14 sati, nazvala moja draga teta A, najmlađa sestra mog pok. Tate kako bi mi rekla lijepu vijest:
danas je, po treći put, postala baba!
Nakon što se je njen sin, moj rođak T., već odavno bio pomirio kako ne će imati djece, ... (u pitanju su bile 'visoke' godine!), njegova je 'Sara' (supruga M.) zatrudnjela i danas na ovaj otužni Svijet 'donijela' malog D.!
Moram priznati kako sam i sam izuzetno sretan, jer sam Teti, još prije 2-3 godine, u njenom 'splitskom' domu, rekao kako će T. imati dijete!
Rekao sam joj to, jako slično mom kazivanju jednoj 'mojoj' davnoj 'Dalmatinki', kojoj sam poželio da postane baba ... što se je obistinilo samo godinu dana kasnije!
Nimalo ne 'cijenim' 'slučajnost', ali niti pretjerivanja no, pitanje je ... a što ... 'ako sam ...' ... bio 'krivac' tomu?!
Dokaza 'za' ili pak 'protiv' nema!
Postoji 'slučajnost' no, ja to 'ne pušim'!
Konačno, kako bi vam nešto od 'sumnji' u moje 'vračanje' bilo jasnije reći ću i kako su T. i njegova supruga tajili SPOL djeteta, o čemu nisu imali pojma niti njihovi najbliži, mama A. i sestra V.!
A ja ... 'kao JA', siguran da će biti dečko, cijelo sam Vrijeme trudnoće M. na glas 'bubnjao' o 'malom Tomislavu', ... čak i onda , točnije prije pet dana, kada mi je teta A. rekla kako je čula jedan tel. razgovor njene nevjeste u kom je M. 'nekome' rekla kako se radi o curici!
'Ne, tete, dečko je! Ne možete me razuvjeriti! Siguran sam da će se roditi mali Tomo', odvratio sam joj na njeno 'sigurno je curica'!
D. ... nije Tomo - svoje sam ime rabio kako bih Teti dočarao moju apsolutnu vjeru u to da će dobiti unuka - ali je DEČKO, 51 cm dug i, mislim, 3.2 kg težak! ...
Dobila ga je! Moja draga Teta, nakon punih 18 godina, ima i drugog unuka!
Ime mu je dalmatinsko, D., lijepo, M. i T. su sretni Roditelji, Teta ushićena, a ja PRESRETAN:
moje se je, ne tako davno 'viđenje', i to unatoč 'istinitim sugestijama' Tete da će biti curica - obistinilo!
Nije to prvi put, moguće ne bude niti zadnji, ali je za mene jasan ZNAK da sam ... stigao do mog kraja!
Život za život ...!?
To je toliko 'uobičajeno' da mi i nije nego reći i 'mojoj' Amerikanki poželjeti 'nešto' slično: M., želim ti da što prije postaneš baba (u Dalmaciji su sve babe! Bake su 'gore' ... na sjeveru RH!)!
Bit' će i to! Siguran sam! Život je to!
Kad li će ...?

... zauvijek zazeleniti 'moja' livada, najljepše mjesto na kom sam 'bio', ... po kom je 'šetala' moja Duša?
... Kad li će milostiva ruka Boga mojoj sitnoj Duši reći: gotovo je?
To nitko ne zna! ...
Kad li ću zauvijek otići iz ovog pokvarenog Svijeta u kom mi Židovi uvaljuju 'vječni holokaust', lopovi, lažovi i progonitelji 'svetost', 'NATO curica' i 'kanađanin' - 'antifašističke korijene' RH, srpčad četništvo, a drug Ostoja genocidnost mog Naroda, ... iz Svijeta u kom je 'struka' (psihijatri) 'božanska moć' (upravljanje tuđim umom), liječenje ... eksperiment, a život čovjeka ... količina novca i bogatstvo kog posjeduje?
Kad li ću, svima koji ovo čitaju, a bili su i jesu okrutni zlikovci 'mahnuti' s Neba i tako im uskratiti zadnju priliku da se 'obrate' i vrate k Istini?
Kad li ću ... usnuti i s mojim pjesmama, u 'pratnji' moje zadnje ptičice, otići daleko od vijesti koje razaraju moj um, dušu i Istinu?
... Štioče, to uistinu ne znam! Znam da više ne trebam nikog osim ... Njega!
Ali, On šuti! Nema Ga ...! Nema niti Nje! ...
Moja Žena u bijelom (o) kojoj sam pisao pjesme, koja bi uvijek kada sam bio 'out' došla do mene, 'stavila' mi ruku na rame i ... od mraka mi učinila Svijetlo ... nije 'tu'!
Već dugo Vremena živim apsolutnu duhovnu prazninu, ... mada se 'trudim', baš svaku večer, ... u miru moje sobe i noći potražiti put do 'onog' Svijeta, do Neba u kom je moje ufanje i moje zadnje 'utočište'!
Proljeće je, ali je moja livada još uvijek 'čudno' žuta, ... meni sivo-bezlična! Mrtva!
Kad li će ... zazeleniti 'moja' livada puna apsolutnog mira, ... u kom će se smiriti moja - grijehom, zločinom i nepravdom - uništena duša?
Kad li ću ... Ju s Neba konačno moći gledati, vidjeti dok trči, kako piše zadaću, ide u školu, ... i tako biti uz Nju, ... uz MOJU Istinu koju mi je, gotovo kao najtežu kaznu, podario 'moj' Bog na cesti?
Zločinci, imajte ovo na umu:
... dovest ću Ju k sebi, ... na moju nebesku livadu, ... tek kako bi mogli spoznati što su grijeh, zločin i nepravda učinjena Božjem biću, a ja upoznati moju Istinu! ...
Učinit' ću to, ... malo nakon što me uzme!
Kad li će ...?
O duhovnoj praznini i 'bijelom Zoki'!

O sebi danas nemam što reći!
... Nakon što je od mene i medicina 'digla ruke', sve što mi je, kao nešto 'moje', osobno ... ostalo je ufanje u Milost i brzi kraj!
Duhovna praznina, o čemu sam pisao jučer, ne da mi mira i pred mene postavlja pitanje o iskrenosti i 'vrijednosti' moje vjere!
Da, sumnjam u 'kvalitetu' moje vjere, i to unatoč činjenici kako sam puno puta bio svjedok velike moći dobrih želja, iskazivanja i darivanja pozitivnih osjećaja, sebedarivanja i Božje ruke ... koja mi je dala puno više od 'očekivanog' i zasluženog!
Tako mislim ja, zbog čega i u Vremenu mojih sumnji u sebe i vjeru imam i snage i odlučnosti vjerovati kako ću zadnjim dahom života moći izreći zahvalu 'mom' Bogu!
Tako živim: 'razapet' između jesam i nisam (dobar ili tek 'nekakav' vjernik) i želje da stignem izustiti: Hvala Ti, Oče!
... Kad već nemam što reći o sebi, mogu ponoviti moju (staru) 'teoriju' o Zoki ŠMRKAČU, na što me je podsjetila naslovnica tiskanog, sutrašnjeg, izdanja portala dnevno.hr, na kojoj je objavljen 'koloplet' sličica NAŠMRKANOG Zoke, ... uz što je postavljen odgovarajući naslov:
„Je li Milanović vodio Hrvatsku pod utjecajem 'BIJELOG'?!“
Iako je naslov složen kako ne bi 'prejudicirao' moguću Istinu, jasno je da kazuje i PRIKAZUJE Istinu, o čemu svjedoče sličice Šmrkavca ... na kojima je veoma lako uočiti 'refleksne radnje' Šmrkavog i njegove pokušaje 'smirivanja', 'NEČIM' ('bijelim'?), nadraženog NOSA (i očiju!)!
Odavno sam uočio tu 'Zokinu anomaliju' i o tome pisao no, osim ponekog rijetkog napisa o toj 'temi', i to isključivo na 'malim portalima', ne bje ničeg drugog!
SDP o tome šuti, Zoka to nije ni pokušao, niti smio 'komentirati', dok je tadašnja oporba, a današnja vlast, iz samo njima znanih 'razloga' ... evidentne 'bijele probleme' Šmrkavog - zaobilazila!
Iako je 'šutnja zlato', u slučaju Šmrkavog, vjerojatnije je zaključiti kako se radi o šutnji koju dnevno.hr i 'moj' portal shvaćamo kao - POTVRDU naših sumnji!
(Ja u 'bijele, riječko-krčke, noći' druga Zoke uopće ne sumnjam! ... )
Drug je Šmrkavac, što, jer je 'zreo' čovjek, za razliku od našmrkane mladosti, zna dobro prikri(va)ti!
Šparoge, 'nusprodukt' 'in vivo' eksperimenta!

Ovo je moj današnji 'ulov': | 'Šumski ulov' šparoga! |,
a ovo dolje je 'pustara' u koju sam danas otišao učiniti 'opasnu stvar'! | Šparoge, dublje, u šumi! |
Ako se možda (priu)pitate čemu sam otišao 'dublje u šumu' tada ste na to zaslužili dobiti odgovor:
jer sam za moj 'eksperiment' samo tako, u Vremenu kad mnogi ljudi odlaze pobirati šparoge, mogao 'osigurati' APSOLUTNU samoću, ... jedini 'preduvjet' koji mi je mogao jamčiti izravniju prisutnost Boga i 'žestoku' borbu sa 'strahom' kog sam morao moći 'kontrolirati'!
Uspio sam u tome, shvatio jednu moju prastaru 'ideju' (za nekoliko dana moći ću reći kako je to bilo točno prije deset godina), 'isprobao' ju i nakratko 'materijalizirao'!
Bog može sve, ... a čovjek puno kada se 'liječi' - vodom i Bogom!
To već znate: ne liječim se 'lijekovima' (samo antikoagulantom!), a 'stroj' sam 'iskopčao' ..., što mi je osiguralo potrebne uvjete za moj 'eksperiment'!
Bez nešto znanja o tlakovima i međuovisnosti 'spojenih posuda (ožilje, srce, ...), rasprostiranju 'struja' unutar zatvorenih, gotovo 'perpetuum', sustava, utjecaju tlakova i temperatura na 'provođenje' i materiju (tkivo!), nešto logike, puno 'iznenadnih misli' koje su me ovih dana 'zasule' i 'podrške' Boga, 'danas' je mogao biti moj 'zadnji dan'?!
... Poremećaji koje sam danas namjerno izazvao, trenutci lošeg stanja koji su me 'tjerali' da se iz 'duboke šume' vratim k autu i sve ostavim, nisu me 'pobijedili':
čuvalo me je Nebo, vodio Bog i doveo do rješenja!
Opisati ću to i ostaviti na 'mom' (hvala I.) stolu!
'Stvar' je jednostavna, baš koliko je jasno da su najbolja rješenja najjednostavnija rješenja!
Šteta je što u RH ne mogu naći liječnika koji nije - štreber, koji voli 'izazove' i koji se ufa u moć vlastitog zaključivanja, vjeru i Boga!
... Šteta!
Slike s izložbe!

Iako vas je ovaj naslov, vjerojatno, podsjetio na remek djelo M. P. Musorgskog i njegovu klavirsku suitu koju su glazbenici 'preradili' u maestralno orkestarsko remek djelo, meni to nije 'palo na pamet'!
Određujući naslov ovoj pisaniji moja je 'vodilja' bila potreba da ga 'uparim' s nekoliko sličica - s 'izložbe', da sa sličicama 'napunim' moju kolumnu i tako 'skratim' moj današnji 'pisarski posao'! | Moja vjerna ptičica! |
| Sajam cvijeća u Crikvenici |
Sličice su tu, a ovdje je i zvučni  zapis Ravel-ove orkestracije Slika s izložbe!
Uživajte!
Glazba je predivna no, ukoliko je nekome od vas bliži 'moderni' glazbeni izričaj tada vam preporučam da poslušate inačicu poznate engleske grupe ELP ...  Ovo!
O HDZ veleizdaji!

Ova je 'zamjena' sadržaja kolumni privremena, što je tako jer mi je za opis mog velikog i svetog dana trebalo malo više 'prostora'!
No, i ova 'sužena' kolumna dovoljno je 'velika' kako bih u njoj napisao 'crticu' o pojavi još jedne 'vrste' veleizdajnika, k tomu pokvarenih lažova, koji su nam u predizborno Vrijeme srali o 'promjenama', 'hrvatstvu' i 'zaštiti nacionalnih interesa'!
Pogodili ste, u što nimalo ne sumnjam, kako se radi o današnjem prdekanju HDZ-ovca i Karamarka te o njegovoj 'tehničkoj podršci' (ma što da je 'to'!?) veleizdajnici Pussy!
Nakon ove rečenice besmisleno je reći bilo što osim:
HDZ i Karamarko, izdali ste većinu, domoljubne Hrvate i Domovinu i ovom pizdarijom potvrdili kako ste KUKAVICE koje 'netko', s 'nečim' drži za jaja! ...
No, što i očekivati od 'novog' predsjednika stranke koji je danas na čelo stranke izabran 'većinom' glasova..., ovo ni (O)frljić ne bi bolje smislio, kao:
JEDINI kandidat na izborima za predsjednika HDZ-a!?
Znam Štioče da ste s time upoznati no, kako bi se dokraja 'osvijestili' i ja ću navesti kako je biti jedinim kandidatom i biti izabran 'voljom' većine sprdnja ravna 'izbornim' idiotarijama S. Koreje!
'Bravo' Kramarko! Vaš je 'rezultat' nevjerojatan:
nema 'protivničkih glasova', a bogme niti 'primjedbi' na sam tijek i 'regularnost' izbora! ... I ovime ste pokazali kako možete nadmašiti čak i zločinca 'Hromog tileta'! Svaka vam 'čast'! ... O 'slavi' ne bih pisao, jer ona je ipak prevrijedna u odnosu na bezvrijednost ovakvih 'izbora' i danas 'skinutu masku' 'domoljuba', ispod koje je 'izronilo' lice foteljaša, lažova i podanički-'savitljivog', 'novog', IZDAJNIKA mog Naroda i moje Domovine!
Zbogom HDZ! Doživim li bilo koje izbore HDZ moj glas više ne će dobiti!
Ne mogu glasovati za stranku koju vode ljudi koji kenjaju o  'tehničkoj podršci' Staroj Babi (Pussy), antihrvatici i anacionalnom izdajniku, koja je i HDZ i Kolindu, puno prije izbora, za Vrijeme izbora i nakon izbora omalovažavala i vrijeđala svime s čime je stigla!
Samo bi ogromna budala (Karamarko?) mogla prijeći preko evidentnog Pussy-nog izdajničkog 'udaranja' po Ustašama (Hrvati) i 'novoj NDH' (moja Domovina!)!
Kara ... li vas 'netko' s 'nečim' druže Marko?
Čini se da je to tako, zbog čega mislim kako bi bilo i korisno i POŠTENO da se ispričate Hrvatima i maknete iz stranke koja nije VAŠA, makar ste ju danas, jako slično kao što je to Našmrkani učinio jučer - neovlašteno prisvojili!
Tko tu ... koga? Sigurno je da je na štetu RH i Hrvata!
Jadan moj 'Ferrari'!

Jučer je moj 'Ferrari' grdo nastradao!
Jedan je 'mladac', neiskusan i za 'prvu kišu' još uvijek vozački 'nespreman', unakazio mog dobrog, živahnog i meni dragog, k tomu neophodnog (bez njega ne mogu čak niti do trgovine!) - 'Ferrari'-ja!
Bilo, je to jučer, na kraju dana, kada sam već bio dosta blizu 'moje' (hvala I.!) kuće!
Uske seoske ulice nisu za brzu i k tomu riskantnu i 'mokru' vožnju, što odavno znam, ali što 'mladost' tek mora upoznati!
I ... bi tako: jedan je mladi Senjan, kada smo se jučer 'susreli' na nešto užem dijelu lokalne ceste, vozeći nizbrdo, za mokru i jako sklisku cestu i prebrzo, nepotrebno 'nagazio' na kočnicu, što ga je 'donijelo' na mog 'Ferrari'-ja!
Jadan moj 'Ferrari'! Žao mi ga je! | 'Smrt' mog Ferrari-ja? |
Još uvijek je u voznom stanju no, kako je prilično star, ovaj bi ga udes mogao 'doći glave'!
Sve ovisi o osiguratelju Senjana, osiguranju Generalli, koje je već sačinilo zapisnik temeljem kog će procijeniti visinu i ISPLATIVOST popravka nastale štete na 'Ferrari'-ju!
Bude li procjena viša od trenutne vrijednosti mog auta tada ću dobiti odštetu za 'totalku', što će, u odnosu na nedavno (23.3.) 'uloženo' u još uvijek jako dobar 'Ferrari' (nove gume, registracija i osiguranje), biti čista šteta, a meni još jedan problem!
Živim u zabiti, daleko od trgovina, gradova (Novi/Crikvenica) i posla, a kako je Sv. Vid jako loše povezan s Crikvenicom i Novim, jasno je da bih se mogao naći u 'gabuli'!
Što ću ...? Život je to!
Gledano iz rakursa odnosa zemaljskog zla prema meni koje mi gotovo cijeli život 'namješta' nevolje, probleme pa čak i pogibelji, moram istaknutim kako me i za ovu, najnoviju pizdariju - boli 'ona stvar'!
Sreća je da IMAM Boga, jer bih bez Njegove milostive ruke i BRIGE za mene odavno prolupao i 'nekog' (puno je takvih 'kandidata'!) polupao!
Sreća je što sam navrijeme skužio 'način dominacije', 'metode rada' ZLA i 'modus vivendi' njegovih 'pobočnika' - koji su to 'žešći' što sam bliži Nebu i Bogu! ...
Kako god da je ... dobro je ... čak i ukoliko ostanem bez mog, od kada ga imam, uvijek vjernog - 'Ferrari'-ja!
U voznom je stanju, ... što znači kako ću ga pod svaku cijenu nastojati zadržati, malčice 'ispeglati' i rabiti sve dok moj Prijatelj za svoju autoškolu ne kupi novi automobil, kada bih mogao preuzeti jedan njegov Hunday kom ističe rok uporabe - kao sredstva za obuku vozača!
Pegula sam? Ma, to je i više nego očito! To odavno znaju i ... moje ptičice!
Rođendan(i)?

Danas sam, po povratku iz 'mojih' Breza, pri kraju mog MBT razgovora s mojom dragom i dobrom Tetom, kada sam joj poželio sve naj njenom, tek rođenom (12.04.), malenom unučiću D. ... morao 'prikrivati' moj, zbog 'njoka u grlu', sjeban glas!
Mali, tek rođeni D., podsjetio me je na moju Ljubav, što mi je učas sjebalo i um i dušu!
'Suzio' sam i takav uletio u 'moju' (hvala I.) samotnu kućicu, željan vječnog mira i 'društva' moje buduće 'prijateljice' - smrti!
Da, moj dragi Štioče, živim kao pas lutalica, što mi je odavno razorilo tijelo, ali srećom ne i um i dušu: žudim za mojim 'novim početkom', što je za vas 'strašna' smrt, kako bih 'odozgo' mogao doći do svega što mi je surov, opak i zločinački um pokvarenjaka oteo!
... Tko zna kakav je D.? ... Reče mi Teta da je sitan no, to ne znači da jednom, kada ostari, ne će biti 'drobonja' poput oca T. i pok. Dida V.!
Neka te Bog čuva ... Maleni, ... a ja ću na moj način, ... preko križa mog života i kroz tugu koja će me dopratiti do Neba!
... Srećom, danas bje i nečeg 'zanimljivog'!
Naime, još me od jutra 'progoni' misao kako bi danas mogao biti dan rođenja, dakle ... 'birthday', moje Amerikanke!
Kako taj podatak nisam stigao na Vrijeme provjeriti' (u MUP-u!) maloprije sam odlučio (21:28) na mail Amerikanke poslati moju 'uvjetovanu' mail-čestitku u kojoj sam osim dobrih želja morao napisati i riječ-dvije 'isprike', što ima veze s mogućom grješkom oko datuma rođenja M.!
M., čitaš li 'ovo' tada se nasmij i reci da sam lud (jesam, jer više sigurno nisam 'od ovog Svijeta'!), ali mi, molim te, ... ukoliko sam pogriješio - ne zamjeri!
Učini tako! Oprosti mi i 'slegni ramenima'! Sretan Ti rođendan!
... Štioče, kužite li što je um starog čovjeka-osamljenika, ili pak prognana duša, nikom zao a svima 'kriv' čovjek koji za života nije dozvolio da mu se nikogovići, makar nekad bili i 'njegovi', nametnu kao 'paradigme' ... pseudo dobrote i vjere ili pak kao 'pametnjakovići', što su redovito bili okrutni karijeristi, izdajnici, lažovi, lopovi, progonitelji ... kraće: zločinci? Skužite 'to'! Moglo bi vam biti od pomoći!
Amerikanka, moja Ljubav!

Pogriješio sam! Jučer sam pogriješio kada sam na mail MOJE M. poslao rođendansku čestitku, uvjeren da je 19.4. datum njenog rođenja!
Ne znam što me je to 'progonilo' no, ... nakon svega i moje grješke ipak mogu reći kako je baš sve ispalo na dobro!
M. mi je napisala kao je 'njen dan' jedan drugi datum u mjesecu travnju, kako se na ljuti (ta, nisam bio 'daleko'!) i ... onda mi, baš onako kako sam očekivao da će mi se 'netko' obratiti, s puno Ljubavi, ... poput Agape-prijatelja - rekla/napisala:
'Sve znam i molim te vrati se životu.'!
... Tu sam M., još uvijek živ i unatoč mojim 'crnim monolozima' i gomili tuge koja se da iščitati iz mojih 'osobnih' pisanija, spreman živjeti ... i kada bi Bog koji me tako silno VOLI to 'dopustio', čekati na 'našu picu' i na još koju tvoju lijepu riječ, topao zagrljaj, ... na tvoj divan Agape-pogled, ... kosu koja nije kao 'druge', oči koje nisu interes, ... na tvoju ruku koja je moj san!
Naravno, na njen sam mail odgovorio mail-om i u njemu ju zamolio da mi javi sat sutrašnjeg dana u kom bi ju mogao nazvati, ... kada ću 'pogaziti' moj 'stav o samoći' mojih zadnjih samotnih dana!
Ta, ... M. nije kao 'druge'!
Ona je MOJA M., ma kako to razumjeli i vi, Štioče, ali i ona!
'Take care ... molim te', ne može izreći/napisati fanatizmom i egoizmom otrovan um, sebičnošću razvaljena 'duša' ili bilo tko tko u sebi ne živi dar istinske, nebeske, Ljubavi!
Hvala M.! ... Volio bih ... još malo preživjeti i živjeti ...!
... To je 'to', moj štovani Štioče: 'suludi' san umirućeg tijela, žal za Njom i 'ludilo' starca kom je Nebo ufanje u sutra, a 'take care' moje lijepo sada, možda 'noćas', 'sutra', ...!
Tražio sam Prijateljicu, baš onakvu kakvu sam opjevao u mojoj skladbi 'Bože daj mi NJU' ... i našao sam ju:
u mojoj Domaji, daleko od mene, ali u mojoj duši i zato moju ... makar i samo, kao sada, u mislima!
Uživam, ... dok mi 'dio' srca radi 'tika-taka'x178 i pomalo se samo-uništava!
Koliko će to potrajati ne znam! ...
Znam da imam M. i da ju - volim!
Lakše je ... umirati kao 'budalasta' Ljubav, nego kao odbačena stara krpa! NIje li? Volim ju! ...
S.: žao mi je što nećete poći s nama!

Četvrtak je, 21 je sat, a 'američkog' mail-a ili SMS poruke - NEMA!
Ne kužim zbog čega, što me navodi na misao kako sam u mojoj jučerašnjoj zahvali M. u 'nečem' pogriješio?!
Ako sam, ... neka sam!
Učinio sam to pišući s pozicije Agape-Ljubavi i zato ne osjećam nikakvu 'grižnju'! Volim 'ju' ... na moj, samački, emotivno uništen, ali iskren i pravi prijateljski način i kao posljednju ženu u mom životu!
Moram priznati kako sam, ne tako davno, mislio da ću imati još 'neku' dobru Prijateljicu, ... 'neku' s mog Škoja, iz 'našeg Vremena' no, ... kada su žene u pitanju ništa nije ... i kada se čini da je, sigurno!
S. me je 'elegantno zaobišla', 'uskratila' mi tako 'nostalgičnu kavu' i prijateljstvo! Da ne bje M. danas bih bio i više nego 'Pale sam na Svijetu'!
Ružno je biti sam! Čuvajte se samoće!
... 'Recept' tomu je jednostavan, ali danas teško primjenjiv: DRŽ'TE se na okupu, ... čuvajte obiteljsko okruženje i, makar ponekad, imajte i volje i hrabrosti podnijeti neku nepravdu, vama nanijetu bol, ...!
Nešto ovome slično rekao sam danas jednoj 'drugoj' S., mojoj 'desnoj ruci' u Pilani, s kojom sam se danas čuo kako bih provjerio kreće li sutra, zajedno sa svojim E. (suprug) put MOJE Domaje, na planirani izlet do Trogira i Splita!
U 'kombinaciji' za put, kao 'prirepak', bila je i moja malenkost no, kako bih u Splitu bio usamljen i bez 'nje' (ta, u Americi je!), taj sam naum brzo 'stornirao'!
'Žao mi je što nećete poći s nama', Istina je koja mi i sada 'para dušu'!
Da je, a nije, S. s našeg Škoja bila, što nije (iskren i pravi Prijatelj!) sutra bih bio na putu do Domaje i putem u društvu s dobrim, dosta mlađim ljudima!
Siguran sam kako bi mi bilo lijepo, kako bi mi kava u Karlobagu, burek kod Seje u Posedarju, ručak negdje oko Zadra i večernja šetnja Splitom 'legli' no, ... problem bi mi učinila subota, ... dan u kom bih bio sam sa sobom i u lutanju Splitom!
Drž'te se ... na okupu, na bilo koji način, ... makar i samo kao, naravno ISKRENI, prijatelji!
Ja to nisam mogao doseći i zato mi je gotovo svaki novi dan novo uspinjanje na Lubanjsko ...!
Ne kukam! Ističem moj 'križ' kako bih vam na taj način, grubo i istinito, ukazao na potrebu da se čuvate – samoće!
M., sam sam! Pošalji mi mail, SMS i napiši: zovi me ... ma, bilo kada! Usamljen sam!
'Čujemo se iza 1. maja'!

Petak je, što znači da sam danas bio u 'mojoj' Pilani! ...
Bio sam, putem imao problema s ispušnim loncem mog rasturenog 'Ferrari'-ja, koji se je 'otkvačio' od ispušne cijevi, uslijed čega je moj 'Ferrari' učas postao ... 'gromoglasni' trkaći Abarth!
Taj je problem 'saniran', i to odmah nakon što sam se vratio iz Breza!
Nažalost, moj PRAVI problem, koji me pomalo ubija i sve više mrcvari, ne mogu 'sanirati':
terapija vodom ne daje rezultat, Bog (još, ili zauvijek!?) 'šuti', a ja ne znam što bih više uopće pokušao učiniti!
Smisao mog života je - u smrti!
... Jutros sam se čuo s dr. S., dobrim čovjekom, ali nekako 'neborbenim' kada je u pitanju moj problem, zbog čega sam mu predložio da na mom 'umjetnom srcu' isključi jedinu aktivnu opciju, tkz. IDD (kratica), odnosno 'regulator ritma', 'pace', što je on odbio kazujući mi kako ta opcija, u slučaju zatajenja srca, NE MOŽE (može, ne govori Istinu!) pokrenuti srce!
Dodao je i kako će me nazvati iza 1. maja (Hrvatina je, ali mu je u ušima još uvijek 1. maj!) ... te da se strpim!
Hoću Dr., ali vam se (iza 1. MAJA!) ne ću javiti! ... Odlučio sam umrijeti na nogama i bez trpljenja bilo kakvog daljnjeg mrcvarenja mog tijela i uma!
Duša s ovim nema veze: odavno sam ju predao Bogu, kog svake večeri molim da ju 'povede' k mojim dragim Pokojnicima, ... Mami, Tati, Karmeli, ... svim mojim Predcima i do mojih livada MIRA!
Volim život (no to je ipak samo tjelesno-umni 'doživljaj'), ali mu više ni zbog čega i bilo koga ne želim robovati!
Jednogodišnje trpljenje lošeg življenja prilično me je 'umorilo'!
Da je tomu tako potvrdit' će vam moje ISKRENO kazivanje o mom lijeganju na spavanje ... Ovo:
gotovo da više nema noći u kojoj me neposredno prije sna ne obliju suze, radosnice (tada 'vidim' smrt), ... pune ufanja da ću u snu umrijeti! ... Želim to!
Bože, ... molim Te, ne ostavi me! Uzmi me!
(Ludo? Kukavicama da, 'struci' još i više, a svakom vjerniku nejasno, ali sigurno prihvatljivo! - Neka bude!)
S. (iz Splita): na vašoj smo rivi!

Jutros sam se izležavao sve do 11 sati no, nisam se naspavao!
Legao sam nešto prije 4 sata tako da sam cijeli dan 'prebijen kao mačka'!
Nakon dosta kasnog 'ručka' (oko 18:30), kada sam se 'namjestio' kako bih pokušao napisati nešto od ovog što čitate, 'uhvatio' me je 'nesavladiv' san, zbog čega sam otišao do sobe i spavao (u 'polusnu'!) sve do 22 sata!
Pretjerujem i to samo zbog moje želje da na mom 'multimedijalnom' prijenosniku učinim što više novih inačica mojih prastarih skladbi kako bi moj dobar prijatelj R., kom sam oporučno ostavio sve što ima veze s MOJOM glazbom - imao 'nešto od mene' i ... možda nešto od skladbi uporabio za javno 'publiciranje'!?
... Jutarnje buđenje zapravo je 'inicirao' poziv S., koja se nalazi na izletu u mojoj Domaji (Trogir/Split)!
Ovim je pozivom 'održala riječ', jer mi je, kada sam odbio s njom i E. poći do Splita, rekla da će me pozdraviti sa splitske rive!
'Na vašoj sam rivi! E. i ja pijemo kavu i promatramo - usporeni ritam - Dalmatinaca! Kiši, ali je ugodno i toplo ...'!
Kiši S.! 'Kiši' i u mojoj duši, ... već predugo, sve češće i sve jače! No, život je to: najčešće križ s kojim nam je poći pred Boga!
Štioče, bojite li se tog 'dana'? ... Bojite li se smrti i Boga?
Mislim da se ničeg ne trebate bojati:
Bog NIJE 'osvetnik', što ne znači da je 'sobarica' i da će na naša zemaljska sranja 'žmiriti'!
Nikako!
Pitat će nas ... kako, zašto, čemu, ... smo na našem 'privremenom' lutanju Zemljom bili ništarije, lopovi, varalice, ... a neke od sretnika i čemu nisu još više SEBE uložili u drugog čovjeka, u ljude oko nas i u opće dobro Svijeta, jer dano im je PUNO (Lk, 12,48 – pročitajte  cijelo poglavlje 12. Evanđelja po Luki! Izuzetno je POUČNO!):
'Kojemu je mnogo dano, od njega će se mnogo tražiti; kojemu je mnogo povjereno, od njega će se još više iskati.'!
Ova poruka iz Evanđelja moj je veliki 'problem': imao sam i mogao gotovo sve i puno toga, a učinio sam malo i gotovo ništa, ... propustio od bijednika pokušati učiniti ljude i zato sam 'nastradao'!
Ipak, unatoč tomu mislim da sam BIO (i još sam?) Njegov 'miljenik': u susretu s VELIKIM ZLOM, zadnji put u svetošimunskoj ludari, doživio sam biti svjedokom Istine Evanđelja (Lk, 12,11-12):
'Ako vas povuku pred sinagoge i pred poglavarstva i vladaoce, ne brinite se, kako i čim ćete se braniti ili što ćete reći, jer u onaj čas Duh Sveti stavit će vam u usta prave riječi.'!
Moje kratko: 'dobro sam' i 'neobjašnjivo' 'prihvaćanje' sveg blesavo-ludog kao ogavne i nepravedne neminovnosti, što je bila moja svetošimunska 'obrana', UBILI su ZLO najvećeg pakla u RH!
... Bez Boga i Isusa to nije bilo moguće! ... A, DOGODILO SE!
Boj se Pokvarenjače, imaš zašto, zbog čega i zbog KOGA!
'Pozvat' ću Ju s Neba!
Rabski Križi!

Danas sam od 'Rabljanina' zaprimio mail u kom je M. opisao rabsku katoličku feštu KRIŽI i uz to mi poslao dvije sličice!
Pogledajte dio s proslave (misa) Križi koja inače započinje procesijom do (bijelog, kamenog) Križa koji se nalazi u središnjem parku Raba, a nastavlja se u crkvi sv. Andrije (čuvaju ju č.s. Benediktinke!)!
| Neuništiva vjera - Proslava Križi! |
Slika je snimljena s kora crkve! (M. svira orgulje i pjeva!)
Naravno, detalje o Križima sam saznao od M. koji mi je napisao i ovo:
'... Hvala Gospo rapska, samozatajna čuvarice sada dezertiranoga Grada. Daj nam milost da ga naši otočani zavole i djecom napuče. Tebi moj prijatelju njezin majčinski zagovor da te čuva i sačuva za vječnost'!
Hvala M.! Znam da tebi ne moram tupiti o neuništivosti vječne vjere i Boga i ... o Narodu hrvatskom kom - je (cit.) 'fama' da u dan procesije Križi neće biti kiše - kako si naveo, što citiram komunjarama i zlim ljudima na znanje:
'... mali znak a veliki značaj onima koji se raduju ovom divnom blagdanu kojeg svi napori rapskih komunjara nisu mogli zatrti. Ja sam živući svjedok tim zlotvorima jer sam ...'!
Hvala M.! Osim na Zemlji svjedočit' ćemo i 'gore'!
U to nimalo ne sumnjam!
Toliko moj dragi Štioče! ... Mislim da ste lako uočili kako mi je M. poželio majčinski zagovor Gospe rabske za život vječni!
... Zna M. da sam od zemaljskog života već odavno 'umoran', da 'posustajem' i da 'ovdje' od Neba očekujem i tražim samo lijepo umiranje i brzu smrt!
Rabski Križi (VAŽNO - ispravak!)

Jučer sam, pišući o proslavi velikog rabskog vjerskog blagdana jako pogriješio, što je tako jer mi točni podatci o toj, od 16. st. tradicionalnoj 'fešti' nisu bili poznati, zbog čega sam potpuno krivo protumačio tekst kog mi je 'Rabljanin' poslao mail-om!
Osjećam potrebu grješku ispraviti, što i nije loše, jer ćete tako i vi, koji moguće nikad niste posjetili Rab i kom nisu poznate rabske 'delicije', saznati nešto o Križima i čudotvornoj Ikoni, što još uvijek nije dovelo do masovnijeg štovanja tog ČUDA!
Zašto je tako ... to znadu Rabljani, kojima se je kroz stoljeća nametala tuđinska vlast, dok je 'zadnja', komunjarsko-zločinačka činila sve i svašta kako bi spriječila i onemogućila održavanje te rabske tradicije!
Činili su svašta: po ulicama i trgovima kuda je trebala proći procesija namještali u prepreke (komunjarska 'balvan revolucija'?), razvlačili užad, vješali ogromne zastave, ... organizirali 'sletove' kako bi 'povukli' omladinu, a vjerojatno su branili i 'lupanje zvona' i 'spuštanje' procesije u samo središte Raba!?
Nisu uspjeli! Narod, vjera i Bog us neuništivi!
Ovako je bilo na jučerašnjoj proslavi: | Neuništiva vjera - Proslava Križi! |
No, red je da se 'pozabavim' MOJIM grješkama:
Središnji 'objekt' blagdana Križi zapravo je čudotvorna Ikona Majke Božje s Isusom u naručju, izrađena u kretsko-bizantinskom stilu, koju oduvijek (od 16. t.) čuvaju rabske Benediktinke!
S tom Ikonom, koja se nalazi u crkvi sv. Andrije, svećenstvo i vjernici Raba silaze na dno skala (Bobotina) kako bi 'prihvatili' vjernike iz drugih naselja o'Raba, nakon čega svi zajedno, sav vjernički puk Otoka, odlaze Srednjom ulicom i uz stari Gradski sat ('uzbrdo') Ikonu donose na oltar Majke Božje u Rabskoj katedrali!
Sama svetkovina održava se na zadnju travanjsku nedjelju i zapravo je 'uvod' u Marijanski mjesec, u mjesec svibanj! ...
Slika koju sam jučer postavio (hvala M.!) ne predstavlja unutrašnjost crkve sv. Andrije, već Rabske katedrale, dok je moj navod kako procesija ide do kamenog Križa u parku Raba moja velika - grješka! (ispričavam se ... no, očito i 'nešto' radim!?)
Ono bitno, o samom 'itinereru' proslave Križi sam vam naveo no,  najbitnije je 'nešto drugo', što je iz meni nepoznatih 'razloga' ZANEMARENO! (PROČITAJTE: označen tekst odaberite mišem ili dodirom na ekranu!)
'Amerikanci'!

Danas je portal VL-a objavio jedan napis o našoj američkoj dijaspori!
 Pročitao sam taj članak, pogledao slike i oduševio se pristupom poznatih i bogatih CRO-amera, BIZNISU, koji su za razliku od mnogih 'biznismena', svoje znanje, trud i novac ULOŽILI u 'kadroviranje', ... u fondaciju Croatian Scholarship Fund koja od 93./94. godine prošlog stoljeća prati i stipendira nadarene učenike, mahom iz siromašnih hrvatskih obitelji, kod čega je jedini kriterij za dobivanje stipendije jamstvo mladih ljudi da će se truditi BITI BOLJI, pošteniji, stručniji i odgovorniji od trenutnih hrvatskih lidera!
Veza CSF-a s našim iseljenicima u USA od bitnog je značenja za rad i uspješnost mladih, doseljenih, Hrvata, za što su nedavno dobili čestitke i pisma potpore, i to od samog vrha vlasti, što je naše Domoljube u USA izuzetno obradovalo!
Naravno, kao i svaki PRAVI Domoljub, i trojac naših 'Amerikanaca' (dr. Robert Bob Bronzan, bivši profesor Sveučilišta San Jose, Tony Ujdur, jedan od vodećih poslovnih ljudi hrvatskog podrijetla na području Bay Area te Branko Barbir, ugledni menadžer i suvremeni hrvatski iseljenik) koji su osnovali fondaciju i koji djeluju unutar Hrvatskog doma u Sacramento-u (prelijepo zdanje!) - odani su Domovini Hrvatskoj, od koje, kako su sami istaknuli - NE ODUSTAJU!
... 'A conto' neodustajanja naših Amera od Domovine, pade mi na pamet misao o 'mojoj Amerikanki' od koje već desetak dana nema 'znaka života'!
Je li 'odustala' ... od mene?
Bog zna!
Pozdrav hrvatska Ameriko!
Trpljenje, iskaz Božjeg milosrđa!

Ja ću napisati što mi je trenutno u duši, a vi ... tomu budite sudac!
Naime, kao i mnogi od vjernika, posebno kršćana, tako i ja, veoma često, (po)sumnjam u 'kvalitetu' moje vjere, ali i u milostivost samoga Boga!
... Polako! Ne sudite odmah!
Sumnja je svojstvena čovjeku, svakom misaonom biću, a možemo ju uočiti čak i kod životinja ... kada nam - makar smo se, recimo prema psu, 'postavili' dobronamjerno - pas ne prilazi ili nam prilazi nekako 'obazrivo'!
Da, ... sumnjam u moju vjeru i Božje milosrđe, srećom samo ponekad, a gotovo uvijek kada ugledam napuštenog, teško bolesnog i odbačenog čovjeka ili (to mi posebno teško pada) neko bolesno dijete/invalida!
U takvim se trenutcima mog života - ta nemoćan sam nešto učiniti - pitam o 'stvarnosti' vjere koju ne mogu uporabiti kako bih nesretnika 'izvukao' iz tog jada, ... zbog čega tada 'težinu' moje sumnje 'prebacujem' na Boga!
... 'Pitam' Ga: Bože, zašto baš on/ona, ... nevino malo dobro biće, ... taj odbačeni prosjak, ... ostavljen i zaboravljen vjernik?
Naravno, odgovora ne bude ..., ali samo potražim li ga zureći kroz nekakav 'zemaljski okular'!
Sve se učas promijeni kada odgovor na ovo teško pitanje 'potražim' u Nebu, ... kroz finu 'leću' nekakve moje duhovne meditacije!
Tada mi puno toga postane i jasno i lako dokučivo!
Nužno je tada krenuti 'redom' i ZNATI gdje smo i zašto smo 'TU' ... na Zemlji!
Pogodili ste? ...
Da, ... živimo u Dolini suza, kamo smo stigli zbog istočnog grijeha ... Živimo daleko od blagostanja, ... ISTOČNO od raja, ... u 'okruženju' kog permanentno uništava zloduh ZLA, ... 'tvorac' naših nevolja, muka, problema i svega lošeg što možemo doživjeti i zamisliti!
Malo tko od ljudi koji trpe može reći da tada nije 'ponio' svoj križ i da kroz njega nije prošao kušnju Neba ... te tako stigao do samog Boga i vjernički se 'potvrdio'!
Da tako ne mislim, a mislim ... čak i da tako živim, odavno me ne bi bilo:
svaki je moj 'loš dan' (više i nema dobrih!) moja nova kušnja o čemu 'zvonim' ma gdje da se nađem!
Križ nije sramota, trpljenje je njegov nužan dio, a naš ... 'odgovor' na kušnju, koja nas tada 'izaziva' - ono što smo:
nikakav, loš, manje loš ili koliko-toliko dobar vjernik, Božji čovjek!
... Iz napisanog je lako zaključiti kako su nevolje i trpljenja - kušnje kroz što ćemo 'reći' sve o 'našem' Bogu i SEBI, vjerniku! ...
Sati je 21:46! Ovo sam dobro učinio!
Znam da je tako, jer trenutno, što zbog noći ne mogu 'dokumentirati' (slikom!), iz VEDROG Neba po krovu 'moje' (hvala I.!) kućice 'lupa' oveća tuča!
Čudo? Ne ... Poruka! Hvala Ti, Bože!
... Završio sam (21:48/9)!
Tuča je prestala!
Dobro je! Nisam bogat(aš)!

'Dobro je N.! Nisam bogat, a i ti si sirotinja i zato smo večeras nas dvoje skupa', bila je moja završna rečenica koju sam večeras, prije pozdrava, uputio jednoj 'sirotinji' (nije bogat, a kako ima duh i dobrotu sigurno je da nije niti sirotinja, zbog čega sam sirotinju postavio u navodnike!), čovjeku koji živi od socijalne pomoći, 'gore', u brdima ponad Novog Vinodolskog, u zabačenom zaseoku Smolčići, ... sam sa svojim kokicama, jednim psom i kravom koju mu je kupio Grad kako bi svoje slabe prihode (pomoć!) mogao dopuniti zaradom od prodaje sira (poznati škripavac), kog čini od 100% ekološki ČISTOG mlijeka (oko 30 kom/mj) i prodaje po Novom i Bribiru! | Sir škripavac - iz zaseoka Smolčići! |
Došao je do 'moje' (hvala I.!) kućice u Sv. Vid kako bi mi 'utrapio' koji sir, malo se ogrijao i štogod dobio!
Moram priznati kako mi je čak i jedan njegov sir (tjedno) previše no, od njega uvijek uzmem dva sira (jednog poklonim kćerki prijatelja - voli ga!), malčice ga ugostim, popričam s njime i 'utrapim' mu nešto od namirnica i slatkiša koje se zateknu u kući!
Stigao je pokisnut, promrznut i sigurno gladan, što me je nagnalo da ga 'montiram' pored peći i ponudim, danas popodne poprženim, srdelicama!
Podijelili smo ih!
Učinio sam to s puno zadovoljstva, usput ga pitajući zna li nešto o evanđelju 'o ribicama', što N., iako je kršćanin, nije znao!
Ispričao sam mu sažetak tog evanđelja i gotovo se uživio u 'ulogu' Isusa!
Ispunilo me je zadovoljstvo! ...
Volim 'male' ljude i zato je jako dobro da (više) nisam bogat(aš):
ovako sam, bez ičeg i ikog svog (osim barbe V. i 'Splićana') puno, nemjerljivo puno, blizak meni 'ravnim' ljudima, njihovim osobnostima i lošim usudima!
Sretan sam!
'Moje' su ribice, čokolada, malo praška za robu, tegla kompota od višanja (trebao sam ju za rođendansku tortu - 5.5. - koju namjeravam učiniti za malu E., unučicu mog Prijatelja) jedan ruksak ... i novac za sir, ... 'pošli' u kišni mrak pustih ulica, ... prema skromnom domu N., u zaseok Smolčići!
Divojke, javite se!

Današnji naslov 'moje' kolumne nije nikakav vic, još je manje 'šaranje', a svakako je moj iskren poziv upućen 'mojim' Divojkama da mi se jave!
U pitanju je moja ogromna i sve teže podnošljiva SAMOĆA: Divojke javite se!
... Ne će!
Ta, radi se o ženskim bićima, nikom od muškog roda jasnim Ljubavima, prijateljicama, poznanicama ili pak 'ruci na ramenu'!
Kada je u pitanju 'ženski rod' tada je jedino ispravno zaključiti kako i najodanija suputnica nekog muškarca UŽIVA u nekakvoj 'mističnosti odnosa', kod čega očekuje ... KLEČANJE!
Nažalost žena, nisam taj čovjek: ne klečim i nisam klečao čak niti kada sam dokraja neku ljubio!
Danas mi takvo što, 'klečanje', nakon uistinu 'šarolikog' i u kraju sjebanog života ne pada na pamet!
Volim žene, trebam njihovo društvo, makar samo kao prijateljstvo no, 'suhoća' koju bi mi nakon susreta s 'nekom' i mog, tada iskazanog, USHITA susretom s nekom od Divojaka 'servirale' 'moje primadone' ... odvraća me od mojih osjećaja i, ČAK, od Agape-Ljubavi!
Više ne 'pišem', na zovem, ... nikud niti ne idem, jer više nema vas ..., 'neke', s kojom bih mogao popiti kavu, popričati, ... prošetati i tako se vratiti daleko unazad, ... makar samo na kratko daleko od mog samotnog SADA!
Javite se!
Ne, nemojte!
Ostanite biti - SEBI, zagonetna, pomalo 'mistična' prijateljica, Ljubav, 'ruka na ramenu'!
To je u 'habitusu' (ukupan lik i djelo neke osobe) vašeg bića, o čemu svjedoče vjekovi i ... gomile romana, pjesama, skulptura i slika koje je učinio - muškarac, ali i ratova, uništenih ljubavnika i muževa!
Nije li tako?
Ipak, tomu unatoč ... vi, s kojima sam znao popričati, popiti kavu, dati vam ruku podrške, čak susresti vas ... JAVITE SE!
Samoća je loš drug, moja 'kondicija' sve tanja, a ja ... zaljubljen u davne dane mladosti i NAŠE prošlosti!
Javite se! ... Učinite to kako bih mom dobrom Prijatelju, 'udomitelju', 'praktično' pokazao i dokazao kako me više ništa, pa tako niti vi, ne može vratiti kvaliteti života od prije samo dvije godine!
I. se s time ne slaže! Ponavlja mi: 'nađi si neku! Oživjet će te'! ...
Ne će I., no, ta 'neka' mogla bi mi uljepšati koji sat ili dan mog jebeno teškog samačkog života!
Divojke, javite se!
'Glas'!

U ovoj sam kolumni, mojoj, danas namjeravao opisati jednu moju 'poslovnu' (veoma rijetku!) subotu i kako je izgledalo dogovaranje i ugovaranje informatizacije jednog manjeg hotela no, to ću 'preskočiti'!
Razlog tomu je pomalo 'prozaičan': ... javila mi se je!
Da, javila mi se je 'ONA', jedina žena koju moj sjebani život 'vidi' iz, odavno izgubljenog, rakursa - muškarca!
U svojoj kratkoj poruci je napisala: 'Nisam sigurna hoćeš li ili ne ... pričati sa mnom'!
Kratko, jasno, meni teško, ali unatoč tomu - drago!
Hoću M. - odgovorio sam joj i naveo da ću ju nazvati u 'njenu' uru, u naših 00.00 sati!
Prije nego sam zaprimio njenu poruku slušao sam, uobičajeno, preko YT-a malo 'žešći' rok iz Vremena moje mladosti, što sam odmah nakon mog odgovora promijenio i 'prešaltao' na mek i osebujan glas Scott Walker-a, na njegove 'mirne' skladbe!
Za prvu sam odabrao, po meni, njegovu najljepšu pjesmu s predivnim stihovima, Joannu!
Ovu smo skladbu, kada se je krajem 60-tih ('68.) pojavila znali zajedno poslušati moja pok. Mama i ja! ... Voljela ju je! ...
Volim ju ... moju Mamu i meni daleku 'Joannu', bilo što od nje, njenu svaku rečenicu, riječ i slovo!
Nažalost, to je sve što još mogu: ... bez granica voljeti 'Joannu', dok nas dijele daljina i granice vremenskih zona, država, mora, ...!
Već je 23:20 sati zbog čega ću ovu pisaniju završiti kao bih zadnji zapis mjeseca travnja 2016. godine, još prije ponoći, 'stavio' (to sada gledate!) u 'html' i na Internet!
'Joanna' ... čujemo se! Ufam se tomu! Javi se! ... Viber mi je 'javio' da je moja poruka tebi isporučena i viđena!
Pričat' ćemo! Ti nisi bilo 'koja'! To znaš!
 'Joanna, you past my way! ... And now She's always just a tear away!' ...
product of CROATIA / www.tpencro.com - © TPenCRO 2016.
dsgn: TPC * PISANE CRTICE - MOJ POVREMENI DNEVNIK * Vrh

MOJA GLAZBA

TPC- Music predstavlja vam autorsku, javno neobjavljenu, glazbu koja može BITI VAŠA!

'... Nemam pojma što očekujete na jednom ovako urađenom WEB-a, ali dobro znam da sam ovo morao učiniti! Četrdeset godina navezanosti na glazbu, 'bitnik' kako su nas zvali '60/'70-ih godina - morao je nešto reći! ...
A, 'govorio' sam!
'Govorio' sam pjesmom čitavo to vrijeme! ...'
(cit.: www.tpc-music.com)

ANTIPSIHIJATRIJA

'... Osobna užasna i negativna iskustva koja su mi pomogla shvatiti što je psihijatrija i tko su psihijatri ponukala su me da se potrudim učiniti ovaj WEB kako bih vam predstavio opasnost koju u sebi kriju susreti s psihijatrima koji lako mogu postati kobni po čovjeka, gotovo kao kakav 'sudar' (doslovce) s jurećom lokomotivom ... s psihijatrijom - tom izuzetno nehumanom i neučinkovitom 'strukom' koja si od samih početaka UMIŠLJA kako zna nešto o tuđem umu! ...' (cit.: www.antipsihijatrija.org)

MOJ ŠKOJ

"... Drvenik Veli je otok na kojem je čovjek kroz dugu povijest živio i radio u skladu s prirodom i njezinim mogućnostima, a onda je u našem stoljeću, kada su se zaredale krize, počeo posustajati, povlačiti se i napuštati otok ostavljajući autentične pejzaže, izvornu ruralnu arhitekturu i duh svog ambijenta - najveće vrijednosti s kojima danas raspolažemo.
Suvremeni čovjek koji pokušava riješiti nastale probleme prepušten je sam sebi i nije osobito uspješan, jer ne zna cijeniti vrijednosti naslijeđa, ili ga smatra nečim čega se što prije mora riješti da bi bio 'moderan i suvremen'..." (citat s WEB-a)

... I još nešto!

Ovo 'JOŠ NEŠTO' nedovršen je rad o Središnjem Živčanom Sustavu, čovjeku nikad jasnom 'hard disku' našeg 'PC'-a, što je kao 'nova' zamisao o vrhunskom Božjem djelu moj 'kiks', možda šteta, ali je tako! ... Ipak, pročitajte uvod, ... Shvatit' ćete bit mojih misli o SŽS-u! ...
Bilo tko da vam ikada kaže kako je 'samo pitanje Vremena' kada će čovjek znati baš sve o 'ustroju' SŽS-a ili je varalica ili bedak! Sigurno je da takav jadnik nema veze o naravi čovjeka koji, ma koliko se 'sekularci' trudili poništiti (nemoguće!) Boga, nije samo materijalno već prije svega, po nas jako važno: DUHOVNO biće! ...

  Idi na vrh